Hieman epäonnistunut Join-Up


Aatonaattona meidän valmentaja tuli auttelemaan mua maastakäsittelyjuttujen kanssa. Meillä on ollut Myffin kanssa ongelmaa koppiin menon lisäksi muun muassa pystyyn hyppimisen ja ihmisen kunnioittamattomuuden kanssa, ja viimeksi sunnuntaina oli vaaratilanne lähellä kun M hyppäsi pystyyn viedessäni sitä tarhaan. Soitettiin Katja apuun ennenkuin tilanne pääsee karkaamaan käsistä, ja keskiviikkoaamuna yhdeltätoista aloitettiin maastakäsittelyharjoitukset.

Aloitettiin hommat jo tarhassa, jossa alettiin työstää luoksetuloa. M jää aina jäpittämään nurkkaan eikä liiku ennenkuin olen puolimatkassa menossa vastaan, joten nyt tehtiin niin että jäin itse portille odottelemaan ja Katja kävi raipan kanssa herättelemässä neitiä hommiin. Toistettiin tätä muutaman kerran, eikä M tarvinnut raipanheilutuksen lisäksi mitään muuta kannustusta vaan se ravasi nätisti suoraan luokse portille. Harmi ettei aina ole jotakuta huitomassa tarhassa, sillä yksin on vaikea opettaa näitä juttuja samalla tavalla kuin jonkun kanssa.


Mentiin kentälle, jossa treenattiin vähän ihmisen kunnioitusta taluttaessa. Myffiä piti hieman patistella ja muutaman kerran sitä piti napautella raipalla rinnuksille, sillä itse pysähtyessäni se olisi jatkanut matkaansa tai pyörinyt sen 180 astetta ympäri kuten selkään noustessa. Muutamasta kerrasta se kuitenkin oppi, eikä sen kanssa tarvinnut tuskailla kauhean kauaa.

Heitettiin M hetkeksi tarhaan ja jaettiin kenttä suurinpiirtein puoliksi esteillä. Katja halusi kokeilla Join-Uppia, sillä hän uskoi sen olevan Myffille sopiva harjoitus maasta tehtäväksi. Laitettiin esteet korkeiksi siten ettei M hyppäisi niistä yli, ja niiltä löytyi korkeutta 120-130cm. Lähes kaikki puomit olivat ihan tolppien ylimmissä rei'issä, ja M vähän tuijotteli niitä kun haettiin se takaisin kentälle ja vietiin se kentästä rajatulle pienemmälle puoliskolle. Katja hoiti tämän osuuden ja juoksutti Myffiä ihan kunnolla, ja M otti tietenkin nokkiinsa tästä jatkuvasta käskyttämisestä ja heitti muutamat pukit. Siitähän se sitten itse innostui ihan kunnolla, ja ennen kuin kukaan ehti reagoida se kaahasi täyttä vauhtia kohti estettä ja ponnisti puhtaasti yli juosten kentän toiseen päähän oikein ylpeänä suorituksestaan. Itse seisoin kentällä suu auki, sillä M teki todella siistin hypyn ja pomppasi yli kuin tuo korkeus ei olisi ollut vielä homma eikä mikään. Haettiin M takaisin oikealle puolelle esteitä, ja eipä aikaakaan kun se pomppasi uudelleen yli. Nostin muutamaa matalammalla ollutta puomia vielä muutamalla reiällä ylemmäs, mutta kyllä se vielä pari kertaa niistä yli tuli eikä kertaakaan puomit edes kolisseet. Katja sanoikin että siisti hyppytyyli sillä ainakin on, ja korkeus ei näytä olevan ongelma ainakaan hevoselle. Kehui myös Myffin paikanhakukykyä, ja tulipahan taas todistettua että taidan itse olla se syy niille huonoille paikoille hypätessä kun jotenkin ei itselle iskostu aivoon että M oikeasti osaa katsoa ne itse melko hyvin.

Hyppyepisodin jälkeen otettiin M liinaan ettei se luule että tarkoituksena on hypätä ne esteet, ja juoksutettiin sitä ihan hetki liinassa opettaen sitä pysymään isolla ympyrällä. M tuppaa aina pienentämään ympyrää, mutta muutaman jämäkän käskyn jälkeen se alkoi pysyä hyvänkokoisella ympyrällä ilman ongelmia. Ei juoksutettu sitä kauaa kun kenttä ei ollut kauhean hyvässä kunnossa, mutta tuo pieni hetkikin opetti meille molemmille jo paljon!

"minä nyt kyllä niin mieleni pahoitin tuosta teidän komentelusta! mitennii niitä esteitä ei saanu hypätä?!"
Vaikka tuo Join-Up menikin hieman pieleen, osoitti M kyllä tänään muilla tavoin olevansa varsin kehityskelpoinen hevosenalku. Katja sanoikin että sillä on ihan selvästi uhmaikä päällä, ja se tulee myöhässä vaan siksi kun sen ratsastuskoulutuskin on aloitettu niin myöhään. Uhmaikä tulee yleensä silloin kun hevoselle aletaan kasvattaa lihaksia, ja ihan selvästi tässäkin on pohjimmiltaan kyse siitä. Toki se valtava energiamääräkin vaikuttaa, mutta lohdttaa tietää että uhmaiän loputtua ainakin osa näistä temppuiluista katoaa! Suunniteltiin että kokeillaan joskus paremmissa tiloissa, kuten maneesissa tai pyöröaitauksessa uudelleen tuota Join-Uppia, sillä Katja haluaa sen ehdottomasti Myffin kanssa tehdä. Mikäs siinä, mukava oppia tekemään hieman erilaisia juttuja hevosen kanssa kuin ratsastaa!

Kommentit