Satulaton hyppykerta [video]

Myffi toimii hienosti sohvana!

Nyt satulaongelmien myötä olen alkanut ratsastaa enemmän ilman satulaa, ja pikkuhiljaa on pitänyt keksiä niille satulattomillekin päiville jotain muuta tekemistä kuin koulutreenejä. Niinpä sitten lauantaina päätin kasata kentälle pari estettä, joita sitten parhaani mukaan yrittäisin ylittää ilman satulan tuomaa tukea ja turvaa. En kyllä vielä vuosi sitten olisi uskonut että tulen koskaan omasta tahdostani hyppäämään ilman satulaa, sillä tuolloin oli pitkä hyppytauko takana ja sen myötä itselläni oli pieni kammo esteiden hyppäämistä kohtaan. No, tulipahan huomattua miten paljon oman hevosen saaminen on tätäkin asiaa auttanut! 

Julsku oli siis taas tallilla mukana, ja ratsasti ennen minua. Mentiin tallille jo yhdeksän jälkeen aamulla, ja annoin Myffin olla tarhassa sen aikaa kun Julsku ratsasti ja itse toimin kameramiehenä, ja puoli kahdentoista aikaan hain neidin sisälle varustettavaksi. Kentälle päästiin nopeasti kun satulaa ei tarvinnut laittaa, ja verkkailin ihan normaalisti kaikissa askellajeissa asetellen ja ympyröitä ratsastellen. Myffi tuntui hieman hitaalta, mutta laukassa virkosi kivasti ja alkoi olla hyvin pohkeen edessä. Kun sitten pienien välikäyntien jälkeen alettiin hyppäämään, Myffillä naksahti taas esteheppamoodi päälle ja kaikki esteet ylitettiin valtavalla innolla. Hyvä että hepalla oli hauskaa!Ensimmäiset hypyt otettiin tällaiselle pienelle, lähes maahankaivetulle ristikolle, ja ratsastin sille hieman kaarevan uran jotta paikan näkeminen helpottuu. Ensimmäisen hypyn otin ravissa, mutta totesin heti sen jälkeen laukassa hyppäämisen olevan todennäköisesti paljon helpompaa, kun Myffin laukka on paljon tasaisempi ja täten miellyttävämpi istua. Ja niinhän se oli että seuraava hyppy onnistui paljon paremmin, ja loput hypyt tultiinkin sitten laukalla. Paikkakin oli helpompi katsoa, kun askelten määrä oli laukassa helpommin laskettavissa.

Muutaman hypyn jälkeen tuo ristikko alkoi tuntua turhan pieneltä, joten siirryttiin hieman korkeammalle, pitkän sivun suuntaisesti sijoitetulle ristikolle, jolle tultiin siis suoralla lähestymisellä. Mulle itselleni on helpompi katsoa paikat kaarevilla urilla, joten tämä vaati itseltäni hieman enemmän tarkkuutta. M toimi kuitenkin tosi kivasti istunnalla, ja hiljensi ja nopeutti laukkaa pienistäkin avuista. Niinpä tultiin lähes joka kerralla hyvälle paikalle, ja ihan pari kertaa vaan tultiin vähän pohjaan tai lähdettiin puoli askelta turhan kaukaa. Niinpä sitten ajattelin tulla nämä esteet peräkkäin pienenä kahden esteen ratana, joka sekin sujui ihan moitteetta kun estekorkeus ei tosiaan päätä huimannut.No, tämäkin alkoi sitten tuntua hieman turhan helpolta, joten tehtiin ensimmäisenä hypätystä pienestä ristikosta pieni, noin 50cm korkuinen pysty. Pystyt on jotenkin sellaisia esteitä joiden hyppäämistä jännitän estekorkeuden noustessa, sillä huonoon paikkaan tullessa hyppy on usein joko terävä hyppy ylöspäin tai matala hyppy suoraan eteen. Tykkään paljon enemmän ristikoista ja oksereista, sillä ristikoilla paikkavirheet eivät kostaudu pudotuksina niin herkästi kuin pystyillä, ja oksereilla hyppy on huomattavasti pyöreämpi ja mukavampi. Hyppään kuitenkin pystyjä jokaisella hyppykerralla ja opettelen niille ratsastamista, ja kyllähän niillekin hyvät hypyt tulee jos vaan saa hypyn lähtemään oikealta paikalta. Mutta se paikan näkeminen onkin pystyjä nähdessä mulle hieman hankalampaa kuin muilla esteillä, sillä kuten sanoin, paikkavirheet kostautuvat pystyjä hypätessä pudotuksina melko herkästi. Nyt paikat tuli kuitenkin melko kivasti aika lailla oikeille kohdille, hypyt olivat pääasiassa kivoja ja pyöreitä, ja niissä oli helppo kestää kyydissä. Korkeutta ei pystyltä tosiaan vieläkään löytynyt kuin n. 50cm, mutta eipä sitä heti tarvitsekaan metrisiä esteitä lähteä hyppimään.


Ja mitäs sitten seurasikaan. Innostuin tästä sen verran että laitoin Julskun kyhäämään meille kuusikymppisen pystyn aiemman ison ristikon tilalle, ja sitähän me sitten lähdettiin ylittämään. Paikan katsominen hermostutti nyt vielä hieman enemmän, sillä nyt Myffi alkoi ottaa oikeita hyppyjä eikä vain askeltanut tai pompannut pienesti yli. Yllätyksekseni jokainen hyppy lähti tosi kivalta paikalta, ja vaikka puomi kerran tippuikin, oli se puhtaasti mun oma moka. Hyppäsin tämän kuudenkympin muutaman kerran ja pyysin Julskua videoimaan yhden yrityksen, joten nyt on pitkästä aikaa taas ihan videomateriaaliakin yhden pätkän verran! 

 kuski ei yhtään jännittynyt..  

Myffi sai hyppyjen jälkeen isot kiitokset, ja olin kyllä itseenikin tyytyväinen kun kestin kyydissä! Loppuverryttelyksi ravailtiin ja laukkailtiin pitkin ohjin (ja kädet irti ohjista :D), testailin hieman painoapuja käännellen Myffiä pelkällä painolla ja pohkeilla, ja innostuin vähän pelleilemäänkin siellä selässä. Kerran luiskahdin alas jaloilleni kun istuin sivuttain Myffin selässä, mutta en kyllä sitä miksikään tippumiseksi laske. Kiipesin heti takaisin selkään ja yritin uudestaan, vaikka siitä ei kyllä tullut yhtään mitään kun nauratti ja Myffi ei seissyt paikoillaan. Kaiken kaikkiaan meillä oli siis oikein hauska tallipäivä, ja uskon että Myffilläkin oli hauskaa kun päästiin taas pitkästä aikaa hyppäämään eikä nyt ollut satulaa selässä puristamassa! Sainkin nyt soitettua satulansovittajalle, ja sovittiin että reilun viikon päästä hän tulee mittaamaan Myffin selän jotta päästään etsimään oikeanlaista satulaa. Siihen asti varmaan jatketaan melko pitkälti näitä tasapainotreenejä ilman satulaa, ja keksitään varmaan jotain muutakin tekemistä nyt kun päivä on pidentynyt mukavasti ja ulkona näkee eteensä vielä kahdeksan aikaan illalla. Voitaisiin vaikka rueta treenaamaan sitä koppiin menoa..
Tykkäättekö te mennä ilman satulaa?
Oletteko koskaan hypänneet ilman satulaa?  

Kommentit

 1. Voi vitsit muistan ku mun poni tuli pari vuotta sitte ja oli sillon 5v ja meillä ei ollut sopivaa satulaa niin mentii kuukausi vai pariki ilman satulaa, kaikki maastohumputuksista estevalmennuksii ilman satulaa vaa :) nyt hyppäämine ilman satulaa on vähä jääny ku opiskelen ypäjällä :/

  kambozu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa kivalta! Harmi ettei Ypäjällä saa ratsastaa ilman satulaa kun siellä on muuten niin mainiot puitteet ratsastuksen kannalta :/

   Poista
 2. Hyvin sä kyllä tuolla kiikut, pienestä jännityksestä huolimatta. ;) Itse kyllä tykkään joskus mennä ilman satulaa, tottakai riippuu ihan kenen selkään pitää silloin mennä. Joitakin muutamia kertoja on tullut hypättyä ilman satulaa, mutta ihan mukaavaahan puuhaa se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Tosiaan oon hypännyt ilman satulaa tasan kaksi kertaa aiemmin, ja niillä kerroilla esteet on pysytelleet siinä miniristikoissa :D Mutta en kyllä minäkään millä tahansa hevosella ilman satulaa lähtisi edes sileällä ratsastamaan, kun kumminkin vaatii aika paljon tasapainoa tuo touhu ja Myffin askeliin on jo ehtinyt tottua :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)