Vastauksia kysymyksiin


Melkein hävettää myöntää että siitä on viisi kuukautta kun laitettiin Iidan kanssa tämä kysymyspostaus käyntiin. Jotenkin näiden vastausten kuvaaminen ja julkaisu vain viivästyi ja viivästyi, joten päätin nyt hoitaa tämän pois alta ja kirjoitella teille pitkän listan vastauksia taannoin kysymiinne kysymyksiin, jotta tämä nyt tulee tehtyä edes jollain tapaa.

MITKÄ OVAT MYFFIN PARHAAT PUOLET?
 - Myffin parhaita puolia ovat ehdottomasti sen järjetön innostus esteillä, se esteheppamoodi joka sillä aina hypätessä naksahtaa päälle, sekä sen uteliaisuus. Jos Myffiä ei kiinnostaisi tutustua pelottaviin asioihin, oltaisiin todella suuressa pulassa kun ei voitaisi edes tutustua putkiloihin ja muihin pelokkeisiin..

ONKO MYFFILLÄ JOTAIN OUTOJA TAI HAUSKOJA TAPOJA?
- No näitähän Myffillä riittää! Se rakastaa sitä kun sen suupielistä rapsuttelee kuivunutta kuolaa ja ruokaa pois, lopettaa kaiken sähläämisen ja töhöttämisen kun sen häntää harjaa, venyttelee kaulaansa ihan ihmeellisesti jokaisella ratsastuskerralla, irvistelee, stalkkaa, mulkoilee.. Myffi syö omenat niin että koko suu vaahtoaa, ja porkkanat menee koosta riippumatta ja estelyistä huolimatta kokonaisina suuhun - joskus menee jopa kaksi kerralla! Myffi jumittaa aina tallipihaan kun ollaan menossa talliin päin, se pelkää kentän porttina toimivaa lankkua jos se ei ole kiinni, ja se kävelee itse kentältä ulos jos portti on auki ja neidin pysäyttää paikoilleen siksi aikaa että itse otan juomapullon aidalta. Näitä on vielä lisääkin, mutta juuri nyt enempää ei tule mieleen. Ehkä kokoan näistä joskus oman postauksen!

MILLAISIA TAVOITTEITA SINULLA ON RATSASTAJANA TÄLLE VUODELLE?
- Vuosihan on jo puolessa, mutta loppuvuoden tavoitteina on edistyä esteillä ja saada varmuutta isommille esteille. Haluan myös oppia vaikuttamaan hevoseen istunnalla satulalla ratsastaessa yhtä hyvin kuin ilman satulaa mennessä.

KOSKA VIIMEKSI TIPUIT? MITEN?
- Tipuin viimeksi joulukuun puolivälissä, kun lähdin Myffillä aamulla pellolle kentän ollessa kivikova. Myffi säikähti jotain, nousi pystyyn, ja en vaan yksinkertaisesti saanut mistään kiinni. Lensin pellolle suoraan käsivarteni päälle, mutta onneksi mitään ei murtunut. 

ESTE- VAI KOULURATSASTUS?
- Esteet ehdottomasti!

MYFFIN LEMPIHERKKU?
- Myffille menee kaikki paitsi kauppojen hevosnamit. Veikkaisin että porkkanat tai omenat, mutta omenaa meillä harvemmin syödään kun ne tummuvat tallilla niin nopeasti.

KORKEIN ESTEESI MYFFILLÄ?
- Ihan vähän aikaa sitten hypättiin n. 100cm, voi olla että oli vähän reilu metrikin

MITÄ KAIKKEA OLET OSTANUT MYFFILLE?
- Jaa, aika paljonkin kaikkea on tullut ostettua! Viimeisimpänä uusi satula, kurasuojat jalkoihin, sekä kärpäsotsapanta päitsiin. Ruokaa ja kuivikkeita kuukausittain, ja varusteita tarpeen mukaan. Kaikki Myffin kamat ollaan ostettu itse, ja mukana saaduista on jäljellä enää vaaleanpunainen kaviokoukku jota säilytän lähinnä muistona, satula joka ei tosiaan sovi mutta jolle en keksi mitään muutakaan paikkaa kuin tallin loimiteline, yksi kulahtanut satulahuopa sekä yksi pölyharja jolla siivoilen meidän hyllyjä aina kun niille on kertynyt kauheasti jauheita tai hiekkaa.

paljon on tullut lisää tavaraa tämän kuvan ottamisen jälkeen..
KÄYNTI, RAVI VAI LAUKKA?
- Laukka. En yleensä jotenkin millään jaksa työskennellä käynnissä, ja ravityöskentelystäkin on tullut hieman vastenmielistä kun on mennyt niin kauan ilman satulaa. Satulalla tykkään kuitenkin ehkä ravityöskentelystä eniten, kun ei tarvitse koko aikaa jumputtaa harjoitusravissa. Pääasiassa askellajisuosikki on kuitenkin laukka.

MONISSA KISOISSA OLET KÄYNYT?
- Kaksissa leirikisoissa ja kaksissa harjoituskisoissa, joista toiset olivat koulukisat ja toiset estekisat. Ekoista leirikisoista tuli voitto 60cm luokasta, toisissa sijoitun toiseksi 50-60cm luokassa muutaman sekuntin sadasosan erolla ensimmäiseen. Koulukisoissa ei sitten mennytkään ihan niin hyvin, sijoitusta en tiedä mutta eiköhän me melko häntäpäässä oltu. Harkkaestekisoista tulikin sitten kakkossija huimasta 40cm luokasta.

IHAN ENSIMMÄINEN LEMPIPONISI?
- Ihan ensimmäinen lempiponini oli valkoinen poniruuna, joka kiersi Joensuun alueella tapahtumissa talutusratsun hommissa. Nimeä en muista ollenkaan, mutta rodultaan se taisi olla connemara. Aina kun se oli jossain tapahtumassa talutusratsuna, vaadin päästä juuri sen selkään. Muut ponit ei kelvanneet, vaan oli pakko päästä juuri tuon kimon kyytiin. Olen ollut vaativa lapsi ;)

ONKO SINULLA MYFFIN KANSSA JOTAIN TAVOITTEITA TÄLLE VUODELLE?
- Ainakin yksissä kisoissa olisi vielä kiva käydä, mutta saa nähdä venyykö kunnollisen kisaamisen aloittaminen ensi vuoden puolelle. Nyt keskitytään valmentautumaan ahkerasti, hommaamaan neidille lisää lihasta ja parantamaan kuntoa, jotta ollaan sitten viimeistään ensi kaudella valmiita kisaamaan ihan toden teolla. Koppiin tuo neiti pitää opettaa menemään, jotta päästään liikkumaan nykyisen kotitallin ulkopuolellekin aina silloin tällöin.

ONKO KISATAVOITTEITA TÄLLE VUODELLE?
- Kuten sanoinkin, toiveissa olisi päästä vielä ainakin yksiin kisoihin. En kuitenkaan voi varmaksi tätä luvata, aika näyttää päästäänkö vielä tänä vuonna kisaamaan vaiko ei.


KAUAN OLETTE TUNTENEET?
- minä ja Iida ollaan tunnettu yläkoulun alusta saakka, eli nopeasti laskettuna nelisen vuotta. Kavereita ollaan kuitenkin oltu vasta kasiluokalta, eli kolmisen vuotta.

OLETTEKO KOSKAAN MENNEET TOISTENNE HEVOSILLA?
- Iida on mennyt Myffillä kerran viime syksynä, loppuravien ajan. Itse olen mennyt Iidan Siulalla joskus tunnilla noin kymmenen minuuttia, kun silloinen opettajamme laittoi meidät ihan extempore vaihtamaan hevosia. Iidan Rosetella en ole koskaan mennyt, enkä kyllä totta puhuakseni ole koskaan Rosettea "livenä" nähnytkään vaikka se on ollut Iidalla jo melkein vuoden :D

LEMPIVÄRI VARUSTEISSA
- Satula ja suitset näyttää mun mielestä Myffillä parhaalta mustina, mutta tummanruskeaakaan en satulaa etsiessä sulkenut pois. Huovissa suosin punaista, suojissa ruskeaa tai mustaa. Harjat meillä on pääosin punaisia, ja loimia löytyy niin ruskeana, mustana, harmaana, sinisenä kuin pinkkinäkin. Punainen on kuitenkin se väri mitä olen "keräillyt" huopiin ym, ja nyt olen pikku hiljaa siirtymässä mustien kamojen keräilyyn. Vielä tällä hetkellä punainen on kuitenkin ykkönen.

MONTA KERTAA OLET TIPPUNUT?
- Tätä kysyttiin monesti! Olen tippunut yhteensä kymmenen kertaa, joista kahteen Myffi on syyllinen :D

OLETKO MENOSSA TÄNÄ VUONNA MIHINKÄÄN HEVOSTAPAHTUMIIN?
- Keväällä kävin Helsinki Horse Fairilla, ja parin viikon päästä suunnitelmissa on käydä katsomassa St. Michel -raveja täällä Mikkelissä. Expoalueen aion ainakin tsekata, ja todennäköisesti kuvailla taas muistikortin täydeltä kuvia joita en sitten koskaan missään käytä. Suunnitteilla olisi lähteä syksyllä vielä HIHSiin, mutta sitä pitää katsoa sitten hieman lähempänä.

MISSÄ HEVOSTAPAHTUMISSA OLET OLLUT JA KUINKA MONESTI?
- Nyt pitää ihan laskea. Apassionatassa olen käynyt kolmesti, Finnderbyssä kerran. Tampereen messuilla olen käynyt kahdesti, Helsinki Horse Fairissa kerran. St. Michel -raveissa olen käynyt ehkä kolme-neljä kertaa, ja kunkkareissa olen ollut kahdesti. Voi olla että unohdin nyt jotain, mutta tässä nyt suurinpiirtein kaikki missä olen käynyt!

kuva viime vuoden kunkkareista, joita kävin kuvailemassa Joensuussa ollessani

NOLOIN MOKA HEPPOJEN KANSSA?
- Vaikea kysymys. Yksi nolo tippuminen mulla kyllä on; menin ratsastuskouluaikoina tunnilla pienellä, n. 130cm korkealla risteytysponitammalla, joka oli hieman hitaanpuoleinen tapaus. Ravasin suoraa uraa pitkin kun poni yllättäen kompastui, ja valuin sen kaulan yli selälleni maahan. Poni ei siis kompastunut mitenkään pahasti, vaan kompuroi hieman ja jatkoi sitten ravaamista ihan normaalisti, ilman kuskia tosin. Nolon putoamisesta tekee se, että ravi oli tosiaan niin hidasta ja kompastuminen niin pieni, etten tiedä miten ihmeessä se pääsi minut yllättämään :D

MIKSI JUURI MYFFI?
- Myffi vaan tuntui oikealta. Ihastuin siihen heti kun näin sen myynti-ilmoituksen, eikä sen jälkeen mikään muu hevonen kolahtanut samalla tavalla. Koeratsastuksessa Myffi tuntui ihan täydelliseltä, vaikken osannutkaan silloin sitä vielä kunnolla ratsastaa. Tunsin kuitenkin, että siinä on hevonen jonka kanssa voin oikeasti kehittyä, ja teinkin ostopäätöksen siinä satulassa istuessani. Kotimatkalla sitten sovittiin että tuo heppa otetaan, ja niinhän se sitten otettiin! Se vaan kolahti heti sillä sekunnilla kun sen myynti-ilmoituksen näin, joten miksi ei? Ihan hyvä päätös tuo on tuntunut olevan :)

MINKÄ TASOINEN RATSASTAJA OLET?
- Koulupuolella ehkä HeB, esteillä re 80cm. Varmaksi en osaa sanoa, mutta jotain tuohon suuntaan.

MILLE TASOLLE HALUAISIT MYFFIN?
- Niin korkealle kuin vain mahdollista. En aseta tavoitteeksi mitään korkeutta jolla haluan kisata, vaan katsotaan ihan ajan kanssa mihin luokkiin tulevaisuudessa päästään.

MILLAINEN OLISI UNELMAHEVOSESI?
- Varmaan aika lailla tasaisempi versio Myffistä :D Sellainen Myffi 2.0, jonka mielialat ei vaihtelisi joka viides sekunti ja joka olisi hieman helpompi käsiteltävä. Ainakin lastauksen ja kengityksen pitäisi onnistua hyvin ilman rauhoitusta, niin oltaisiin jo aika lähellä unelmaheppaa. Saa nähdä jos joskus astutetaan Myffi ja saadaan kiva orivarsa jostain hermot omaavasta, rauhallisesta isäorista. Ruunauksen jälkeen tuo voisi olla aika lailla unelmaheppa, ellei se sitten peri kaikkia luonteenpiirteitä äidiltään (olisi ihan mun tuuria..).

ONKO MYFFI ELÄMÄSI HEVONEN?
- Eiköhän se ole. Paha sanoa kun Myffi on kuitenkin vasta ensimmäinen hevoseni, mutta toisaalta se kyllä opettaa mulle joka päivä niin paljon että kyllä se tuon tittelin ansaitsee.


MISSÄ OPISKELET?
- Opiskelen Mikkelin Lukiossa, ja aloittelen toista vuotta ensi syksynä.

PALJONKO HALUAISIT KILPAILLA, MILLÄ TASOLLA?
- Niin paljon kuin mahdollista sillä tasolla millä tuntuu hyvältä. Ei kuitenkaan hiki hatussa minnekään HIHSiin tähdäten, vaan ihan itsensä haastamiseksi. Mutta kuka tietää, ehkä se kilpailukärpänen puraisee kunhan päästään kunnolla kilpaileminen aloittamaan ;)

TALVI VAI KESÄ?
- Ihan ehdottomasti kesä. Lämpimät säät ja loma koulusta voittaa paukkupakkaset ja aikaiset herätykset Suomen pimeisiin aamuihin mennen tullen.

MITÄ EROA ON MIELESTÄSI MUODOLLA JA PERÄÄNANNOLLA?
- Muoto tarkoittaa mielestäni enemmän sitä, että heppa kaartaa kaulaa kivan näköisesti, muttei välttämättä liiku muuten oikein. Peräänannossa heppa käyttää koko kroppaa, on rento ja liikkuu oikein, ja kaulan kaartuminen tulee kivana lisänä siihen päälle kun heppa pyöristää selkänsä liikkuessaan hyvin.

PYRITKÖ AINA SAAMAAN HEVOSET PERÄÄNANTOON?
- En todellakaan. Ensimmäistä kertaa hevosilla ratsastaessa en lähde vaatimaan niin paljoa, enkä Myffilläkään silloin kun hypätään, mennään rennosti höntsäillen tms. Oikeastaan vaadin peräänantoa vain kunnon koulutreeneissä ja valmennuksissa, eli muutaman kerran viikossa. Muuten riittää että löytyy kaasu ja jarru, että neiti asettuu ja kuuntelee pohkeet, eikä juokse kentällä ihan kirahvin näköisenä.

PIDÄTKÖ MAASTOILUSTA? PERUSTELE.
- Tykkään, se on kivaa vaihtelua ainaiselle kentällä puurtamiselle. Nykyään hoidankin lähes kaikki alku- ja loppukäynnit maastossa, kun se on niin paljon kivempaa kuin kentän kiertäminen.

PARAS RATSASTUSLAJI? PERUSTELE.
- Esteratsastus, sitä on kiva katsoa ja treenata. Kouluratsastus on omaan makuun hieman liian pikkutarkkaa näperrystä.


MIKÄ ON PAHIN TIPPUMISESI?
- Olen tästä muutaman kerran kertonutkin, mutta menkööt. Pahin tippumiseni tapahtui syksyllä 2013, kun ratsastin eestinhevosruuna Akulla kentällä. Olin juuri laukkaamassa pääty-ympyrää kun Aku säikähti takana olevalta pellolta kuuluvaa kiljahdusta ja hyppäsi sivuun. Tipuin kyljelleni maahan, ja Aku hyppäsi takaisin ympyrän kaarelle, suoraan mun päälle. Se juoksi ylitseni ja pyörin hetken sen jaloissa, ja sain osuman kaviosta niin päähän kuin olkavarteenkin. Onneksi oli kypärä, sillä muuten olisi voinut käydä paljon pahemmin! Nyt selvittiin onneksi rikkonaisella kypärällä ja kämmenen kokoisella mustelmalla, joka koristi käsivarttani pari viikkoa tippumisen jälkeen.

OLETKO KOSKAAN MIETTINYT RATSASTUKSEN LOPETTAMISTA?
- En. Pidin joskus muutaman kuukauden tauon tiputtuani kahdesti melko lyhyen ajan sisään, mutta lopettaminen ei käynyt tuolloinkaan mielessä. En osaa enää kuvitellakaan elämää ilman hevosia!

OLETKO KOSKAAN MIETTINYT MYFFIN MYYMISTÄ?
- Leikillään joo, vakavissaan en. Kyllä se myyminen käy mielessä aina kun neiti possuilee ihan tahallaan, mutta ei koskaan vakavasti ottaen. Olen niin omistushaluinen, etten halua Myffille edes vuokraajaa. Pelkkä ajatuskin myymisestä on ihan hirveä, sillä olen päättänyt pitää Myffin loppuun asti, kävi miten kävi. Viime aikoina olen kuitenkin pyöritellyt mielessä ylläpitomahdollisuutta, sillä olen vakavasti miettinyt vaihtoon lähtemistä. Mitään en ole vielä päättänyt enkä edes tiedä milloin olisin lähdössä kun lukio on melko pahasti kesken, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Ei se ylläpitoon antaminenkaan helppoa olisi, sillä en luota Myffin hoitoakaan oikein kenellekään muulle kuin tallihenkilökunnalle, itseni lisäksi tietenkin. Aika näyttää taas tässäkin asiassa miten käy.

MINKÄ ROTUINEN MYFFI ON?
- Sukupostissa, Hippoksessa ja Myffin passissa lukee eestiläinen ratsuponi. Myffi on risteytys useampaa rotua, ja sen suvusta löytyy niin welshponia, englantilaista täysiveristä kuin trakehneriakin!

PARAS TALVIURHEILULAJI?
- Hangessa ratsastaminen, ihan ehdottomasti.

HARRASTATKO MITÄÄN MUUTA RATSASTUKSEN LISÄKSI?
- Ratsastuksen, bloggaamisen ja kuvaamisen lisäksi en harrasta mitään muuta.

MITÄ HALUAISIT HARRASTAA, MITÄ ET VIELÄ HARRASTA?
- Koripallo on kivaa, mutta en tiedä haluaisinko sitä ihan tosissani harrastaa. Ei mulla riittäisi aika kaikkien koulukiireiden, hevosen ja blogin ohella, joten en varmaan haluaisi tähän lisäksi enää mitään uutta harrastusta.

MIHIN PYRIT ELÄMÄSSÄSI?
- Jaa, sen kun tietäisi. Mulla oli ennen tarkka suunnitelma tulevaisuuteni varalle, mutta nyt se on kadonnut kun olen alkanut miettiä muita vaihtoehtoja. Pyrin kuitenkin pitämään hevoset aina osana elämääni, sekä tietenkin tekemään mahdollisimman paljon asioita jotka tekevät minut onnelliseksi. Valitettavasti hevoset nielevät rahaa, joten saa nähdä minkä ojan pohjalle tulevaisuudessa päädyn asumaan.. :D

MIKÄ OLI ENSIMMÄINEN TOIVEAMMATTISI?
- Sellainen pikkulasten perustoiveammatti kuin eläinlääkäri.

MIKÄ ON NYKYINEN TOIVEAMMATTISI?
- Ei ainakaan eläinlääkäri :D Ihan unelma olisi ratsastuksenopettaja, kun se on oikeasti ainoa ammatti joka kiinnostaa ja jossa oikeasti voisin itseni nähdä. Haluaisin oman tallin, edes omille hevosilleni, mutta ratsastuskoulun pyörittäminenkin kiinnostaisi. Olen kuitenkin viime aikoina alkanut miettimään jollekin toiselle alalle kouluttautumista, jotta saisin tienattua hieman rahaa jotta sitten joskus olisi varaa ottaa riski ja lähteä hevosalalle. Saa nähdä mitä käy, sillä nyt mulla ei ole mitään hajua mitä tehdä lukion jälkeen..


ONKO SINULLA MITÄÄN VÄRIÄ MITÄ KÄYTÄT PALJON MYFFIN VARUSTEISSA?
- Punaista tavaraa olen tässä kevään mittaan keräillyt ihan kiitettävän kasan

LEMPI VUODENAIKA?
- Kesä ehdottomasti

LEMPI PYHÄ?
- Jaa, varmaankin joulu

SUOSIKKIBÄNDI/LAULAJA?
- Olin vannoutunut directioner aina viime marraskuuhun saakka, jolloin 1D jäi tauolle. Silloin aloin kuuntelemaan enemmän 5 Seconds Of Summeria, ja nyt ollaan siinä pisteessä että 5SOS pitää ykköspaikkaa. Saa nähdä muuttuuko tilanne kun 1D palaa tauolta. Suosikkijäsenetkin multa tietysti löytyy, 1D:stä Niall ja 5SOS:sta Ashton.

MIKÄ HEVONEN ON OPETTANUT SINULLE ENITEN?
- Myffi ehdottomasti. Se on niin kirjava persoona ettei sen kanssa tule koskaan tylsää, ja sen kummalliset tempaukset kyllä pitävät mielen virkeänä ja aistit valppaana.

HIENOIN SAAVUTUKSESI RATSASTUKSESSA?
- Varmaan oman hevosen saaminen. Vaikka olenkin aina halunnut oman hevosen, en kuitenkaan sisimmässäni sitä halunnut ennen kuin koin olevani taidoiltani siihen valmis. Kun lupa hevosen hankintaan sitten viimein irtosi ja tallin vaihdon yhteydessä pääsin kokeilemaan miten itsekseen ratsastaminen sujuu, yllätyin positiivisesti kokiessani olevani taitojen puolesta valmis omaan hevoseen. Toki nyt olen kehittynyt vuodessa ihan älyttömästi ja tähän verrattuna olin vuosi sitten ihan aloittelija, mutta tärkeintä on se että Myffin saapuessa koin oikeasti pärjääväni sen kanssa yksinkin.

MAASTO VAI ILMAN SATULAA?
- Maasto. Sain kevään aikana ihan yliannostuksen satulatta menosta.

MITÄ RATSASTUSLAJIA HALUAISIT KOKEILLA?
- Ratsastuslajeissa ei oikein ole mitään kiinnostavaa, paitsi ehkä matkaratsastus. Ajaminen sen sijaan kiinnostaisi enemmänkin, olisi kiva kun Myffilläkin voisi käydä heittämässä pieniä ajolenkkejä! Se kuitenkin jännittää jo tyhjien kärryjen ohi kulkemistakin, joten tuskin sillä koskaan pääsee ajamaan..

OLETKO SELLAINEN RATSASTAJA, ETTÄ KAIKEN PITÄÄ OLLA JOTAIN HIENOA JA KALLISTA MERKKIÄ?
- En todellakaan! 70% meidän kamoista on hommattu Horzelta, ja loput Hööksiltä tai käytettynä facebookin hevostavarakirppiksiltä. En välitä tuotteiden merkistä, vaan lähinnä kestävyydestä, käytännöllisyydestä ja ulkonäöstä.

MISTÄ RATSASTAJATYYPISTÄ ET PIDÄ? (esim. poniratsastajat, puskaratsastajat..)
- Ei mulla ole mitään ratsastajatyyppiä josta en pitäisi. Varusteurheilijat ehkä vähän ärsyttää, mutta ei mitenkään mahdottomasti.

Kiitos kaikille kysymyksiä laittaneille, ja pahoittelut vielä vastauspostauksen myöhästymisestä!


Kommentit

 1. Kivoja vastauksia! Ehkä vähän liikaa kysymyksiä, mutta jaksoi silti lukea loppuun asti :)

  VastaaPoista
 2. Ihania vastauksia, vastasit tosi kivasti ja täydentävästi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kiva että tykkäsit :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)