Pitkästä aikaa estevalmennuksessa!


Perjantaina oli taas valmennuksen vuoro, ja tällä kertaa päästiin hyppäämään. Iida oli taas mukana kuvaajan roolissa, ja niinpä päätin mennä ulkona jotta kuvat ja videot onnistuu paremmin. Kentällä oli jo valmiiksi sellaisia esteitä joita Katja pyysi valkkua varten valmiiksi laittamaan, joten säästettiin siinä aikaakin kun ei tarvinnut rueta kasaamaan esteitä maneesiin. Ehdittiin jopa seurailla kentällä ennen mun valmennusta olleita Ville Vaurion valmennuksiakin jonkin aikaa, ja kyllä mekin varmaan joskus noihin osallistutaan! Sen vajaan kymmenen minuutin perusteella mitä valmennusta katselin Villen opetustyyli vaikutti tosi kivalta ja hänen valmennuksestaan olisi varmasti meillekin paljon hyötyä. Saapa siis nähdä milloin päästään kokeilemaan..

Ratsastin Myffiä keskiviikkona ja torstaina melko säästeliäästi, mutta kuitenkin kunnolla työskennellen. Keksityin taivuttelemaan ja pehmittelemään hevosta, sillä se on taas aika jumissa kun ilmat on alkaneet viiletä. Sama ongelma ilmeni jo viime syksynä, jolloin se meni ihan siihen pisteeseen että M alkoi ontua kun niska oli niin jumissa. Niinpä työskentelin paljon kolmikaarisilla, tein ympyröitä, voltteja ja omia kiemuroita ja keskityin vaan siihen että M taipui kunnolla. En kuitenkaan ratsastanut Myffiä ihan hikeen asti, koska halusin että sillä on hieman ylimääräistä virtaa perjantain valmennusta ajatellen, ettei sitä tarvitse kauheasti auttaa esteistä yli. Tästä valmistelusta huolimatta M oli jotenkin tosi vaisu perjantaina, eikä ollut yhtään niin menossa kuin yleensä. Se vaikutti vähän siltä, että jos kentällä ei olisi ollut esteitä, se ei välttämättä olisi jaksanut edes yrittää. Alkuverkkojen aikana se kuitenkin heräili horroksestaan, ja laukassa tehtiinkin hieman kokoamisia ja askeleenpidennyksiä jotta M herkistyisi avuille ja alkaisi oikeasti liikkua. Pikku hiljaa M alkoi lämmetä, mutta ihan siihen normaaliin esteheppamoodiin se ei tällä kertaa syttynyt.
Hyppääminen aloitettiin ihan pieneltä ristikolta, ja siitä jatkettiin pikku hiljaa linjalle. Meillä oli siis kaareva kolmen esteen linja, ja jokaisella esteellä oli korkeutta n. 50-60cm. M otti ihan turhia pikkuaskeleita ennen estettä tullen täten tosi lähelle ihan turhan usein, ja jos otin vähän enemmän vauhtia ennen ensimmäistä estettä, se heitti ristilaukalle, räpelsi itsensä yli keskimmäisestä esteestä ja tökkäsi taas viimeiselle ihan eteen. Tuntui vähän siltä että M unohti miten esteitä hypätään, kun yleensä sitä joutuu pidättelemään ennemmin kuin kannustamaan eteen. Hepassa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, se söi ja joi ihan normaalisti, jalat oli ihan kuivat eikä mitenkään erityisen lämpimät eikä se ollut hoitaessa mitenkään äksy tai arkonut mitään paikkaa. Todennäköisesti sillä oli vaan vähän hitaampi päivä.

Saatiin pitkästä aikaa eteemme innari, joka oli Myffille taas alkuun hieman jännä. Ensimmäisellä kerralla matka tyssäsi ensimmäiselle kavaletille, ja lensin itse kaulalle kun olin jo lähdössä hyppyyn. Videolla se ei näy niin selvästi, mutta oikeasti olin ihan kunnolla kaulalla ja hetken jo tuntui etten siitä pääse kuin pudottautumalla pois, mutta sain kuin sainkin kammettua itseni takaisin satulaan. Seuraavalla kerralla mentiin jo yli, hieman epäröiden mutta kuitenkin. M tykkäsi taas pudotella raville ja vaihdella laukkaa, ja turhan usein tultiin innarista ulos vastalaukassa. En ymmärrä mikä Myffille on tullut kun se vaihtelee tuota laukkaa nykyään hypätessä ihan turhaan.. Loppujen lopuksi päästiin kuitenkin innaristakin ihan hengissä yli, ja Myffikin lopetti kyttäilyn kun vaihdettiin suuntaa. Kentän reunalla olevaa kakkasankoa piti kuitenkin kyttäillä koko tunnin ajan, ja vähän vielä seuraavana päivänäkin..

Viimeisenä tultiin pientä rataa. Aloitettiin samasta kolmen esteen linjasta mitä tultiin alkutunnista, ja jatkettiin siitä innarin vieressä olevalle okserille. Okserin jälkeen vaihdettiin suuntaa ja tultiin kolmen linja toisesta suunnasta, jonka jälkeen tultiin taas okseri. Aluksi kaikki esteet olivat max. 60cm, mutta viimeisellä kerralla okserin takapuomi nostettiin 80cm korkeuteen. Vähän jännitti että mennäänköhän hengissä yli kun ei olla pitkään aikaan kunnolla hypätty, mutta niin se Myffi vaan liiteli yli kyttäilemättä outoja estetolppia tai vieressä olevia kouluaitoja. Tässä vaiheessa M alkoi jo olla melko normaali, ihan innoissaan etenemässä esteeltä toiselle jne, mutta päätettiin kuitenkin lopettaa siihen ettei haukata liian isoa palaa kerralla hyppäämällä vielä vähän isompia. 

Tunnin jälkeen fiilikset oli hyvät, ja nyt tekisi mieli lähteä jonnekin kisoihin kokeilemaan miten tuo ratojen ratsastus sujuu. Kävin eilen kuvaamassa estekisoja läheisellä tallilla, ja illalla kurkin jo Kipasta meille sopivia kisoja nyt loppusyksylle. Parit sopivat olisi itseasiassa ihan muutaman viikon sisään tulossakin, mutta niitä varten pitäisi hommata kilpailuluvat, kisavaatteet ja vähän enemmän ratatreeniä alle. En edes tiedä mihin luokkaan osallistuisin, kun tuo 80cm tuntuu nyt vähän liian isolta kun ei olla hetkeen sen korkuista rataa menty. Kotitallilla järjestettävissä 80 on kuitenkin pienin luokka, joten pitää nyt katsoa lähdetäänkö toiselle tallille pienempään luokkaan viikkoa myöhemmin vai jätetäänkö suosiolla välistä ja odotetaan ensi kauden alkuun. Tuo meno on kuitenkin vielä vähän epävarmaa, ja Myffikin on tosiaan vähän jumissa niin se isojen ratojen hyppääminen ei välttämättä ole sillekään nyt kovin mieluisaa. 

Tänään onkin seuraava valmennus, ja tällä kertaa Katja käy selässä nopeasti läpiratsastamassa Myffin ja ns. "pehmittämässä" sen mulle valmiiksi. Sen jälkeen kiipeän itse kyytiin ja pyrin saamaan neidin rennoksi ja kunnolla avuille. Hieroja pyydetään varmaan lähiaikoina käymään, jottei taas päädytä näiden jumien kanssa siihen ontumispisteeseen. Seuraavan parin viikon ajan on vähän kiirettä kun itselläni alkaa nyt tulevana torstaina koeviikko, joten postauksia voi tulla vähän epäsäännöllisesti. Yritän kuitenkin löytää aikaa kirjoitella tänne jotain kuulumisia, ja onneksi pahimmat kokeet on heti ensimmäisenä niin pääsee niistä nopeasti eroon ja voi sitten helpompien kokeiden aikana keskittyä tallin lisäksi välillä johonkin muuhunkin kuin opiskeluun.

Oletteko te kisanneet paljon tällä kaudella?
Vieläkö on monia kisoja tiedossa?


Kommentit

  1. Todella kiva postaus ja hienoja kuvia. Toi videokin on hyvä.

    VastaaPoista
  2. Mulla alkaa kisakausi ensi kuun alussa 1-2 päivä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)