Myffin uusi look

(c) Suvi Nieminen
Olen jo pitkään ollut sitä mieltä että Myffin harja on ihan liian pitkä. Se on jotenkin kauhean häiritsevän pituinen, kun se ei ole kunnolla pitkä muttei lyhytkään. Tähän asti olen ollut todella varovainen harjan leikkelyn kanssa, koska en ole halunnut sen näyttävän tyhmältä. En kuitenkaan ole ollut tyytyväinen tuohon harjan nykyiseen pituuteenkaan, ja monta kertaa olen meinannut ottaa sakset käteen ja lyhentää sitä edes hieman. Koskaan en ole kuitenkaan uskaltanut tehdä mitään radikaaleja muutoksia, sillä Myffin harja on aina ollut todella epätasainen (kuten kuvasta näkee, niin on vieläkin), ja sen takia sen lyhentäminen on todella vaikeaa. Tasaaminenkaan ei ole koskaan monista yrityksistä huolimatta onnistunut, vaan harja on ollut aina sen jälkeen pari senttiä lyhyempi ja entistä epätasaisempi. 


Törmäsin toissapäivänä sattumalta vanhoihin, puolentoista vuoden takaisiin kuviin. Niissä Myffi oli mulla ekoja päiviä, ja pysähdyin hetkeksi miettimään mikä ihme siinä hevosessa näytti niin erilaiselta. Sitten se iski: Myffin harja oli kolme kertaa lyhyempi kuin nyt. Epätasaisuudestaan huolimatta se ei näyttänyt ihan järkyttävän kamalalta, paitsi edestä kun sen otsatukka oli kynitty hirveäksi nysäksi. Noista kuvista sain ehkä hulluimman päähänpistoni koskaan, ja päätin että huomenna Myffin tukka lyhenee reippaasti! Pakko myöntää että itseänikin pelotti jo etukäteen, mutta pysyin silti päätöksessäni koska tähän harjanpituuskriisiin on pakko saada jonkinlainen ratkaisu. 

Ah, nämä ratsastustaidot.. Tämä kuva on otettu heinäkuun alussa 2015, Myffin oltua minulla vajaan kuukauden. Kuten kuvasta näkyy, harja oli reilusti lyhyempi, todella epätasainen ja vieläpä kahdella puolella..
Ja nyt, harja eilisen käsittelyn jälkeen
Eilen nappasin harjapakista sakset ja kamman ja ryhdyin hommiin! Pari ensimmäistä nipsausta tuntui ihan hirveän pahalta, kun harjaa lähti ihan reippaasti ja aloin saada konkreettista käsitystä siitä, mitä oikein olinkaan tekemässä. M seisoi onneksi paikoillaan kuin tatti, lukuunottamatta paria heilahdusta kun se protestoi kylmäsuojia sätkimällä takasillaan. Lyhensin harjaa niin sivusta kuin edestäkin, ja prosessin jälkeen karsinan lattialla oli kaunis läjä ruskeita jouhia. Myffi oli koko harjanleikkuuprosessin ajan vähän järkyttyneen näköinen, ja sillä varmaan menee hetki tottua tuohon uuteen lookiin. Itse en kuitenkaan ollut niin järkyttynyt kuin ajattelin olevani, sillä olin ihan varma että pilaan koko harjan ja M näyttää käsittelyn jälkeen joltain kaljurotalta. Olin kuitenkin jopa ylpeä siitä mitä sain aikaan, vaikkei se ehkä juuri tällä hetkellä näytäkään kaikkien silmään ihan ideaalilta.

Mulla oli selvät syyt siihen miksi toteutin tämä pitkään mietityttäneen harjanleikkuuprosessin juuri nyt. Ensinnäkin, Myffi klipataan ensimmäistä kertaa tässä lähiaikoina, oletettavasti sunnuntaina. Lyhyt harja helpottaa klippaamista kaulan ja niskan alueilta, sillä Myffin entinen harja oli niin pitkä ja paksu että sen ylös kiinnittäminen vaati aina ainakin kolme kuminauhaa. Myffin klippaaminen tuskin tulee olemaan mikään helppo prosessi, sillä sitä ei ole todennäköisesti koskaan aiemmin klipattu ja se on tunnetusti vähän nössö ja herkkis oman nahkansa suhteen. Onneksi meillä on vielä yksi rauhoittava jäljellä, joten jos ei muu auta niin voidaan iskeä aineet suuhun ja klipata sitten kun hevonen on varmasti rauhoittunut.

Toinen syy on säiden kylmeneminen. Myffillä oli jo viime syksynä ongelmia niskan kanssa, kun kylmä viima sai sen niskat niin jumiin että se alkoi ontua. Nyt ollaan päivitetty meidän loimivarastoa, ja Myffi ulkoilee nyt pelkästään fullneck -loimissa. Näin suht lämpimillä säillä sillä on päällä tuo kuvassa näkyvä ruskea fleece sekä highneck -sadeloimi, ja heti miinuskeleillä sille laitetaan päälle vuorellinen fullneck -sadeloimi. Koville pakkasille sillä on varattuna 400g fullneck -toppis, joten se tuskin pääsee palelemaan niskasta tai mistään muualtakaan tänä talvena. Fullneck -loimissa on kuitenkin myös se hyvä puoli, että Myffin tarhavieruskaverit ei pääse näkemään sen lyhyeksi kynittyä harjaa. Leikkasin sen nimittäin nyt ihan reilusti lyhyemmäksi, jotta se lähtisi kasvamaan tasaisemmin ja näyttäisi luonnollisemmalta mutta silti siistiltä sitten hieman pituutta saatuaan. Myffin harja ja häntä kasvaa niin nopeasti, että uskoisin harjan olevan ideaalimitassaan ihan parin viikon sisällä. Myffin pyynnöstä en kuitenkaan laita juuri leikatusta harjasta tänne kuvaa, ettei sitä nyt nolata täällä blogissa kun fullneck -loimet mahdollistaa sen piilottelun ulkona jo jollain tapaa. Onneksi saatiin alkuviikosta uusia ratsastuskuvia, niin voidaan käyttää niitä sen aikaa että harja kasvaa taas kuvausmittoihin. En kyllä kiellä kuvaajia tulemasta ennen sitä, jos joku vaan haluaa tulla. Eihän se multa ole mitään pois jos Myffiä vähän hävettää tuo uusi harja. (paitsi että todennäköisesti saisin kuulla siitä jälkeenpäin karsinassa..)

Ihan kaljuksi ei kuitenkaan vedetty. Tässä Myffi ihmettelemässä vaahteranlehteä  | (c) Suvi Nieminen
Kyllä tuo uusi harja vaatii itseltäkin vähän totuttelemista. Varmaan se on ensimmäisen viikon ajan vähän oudon näköinen, mutta eiköhän siihen totu. Lupaan pyytää tässä lähiaikoina Myffiltä luvan parin kuvan julkaisemiseen, jotta saatte tekin hieman paremman käsityksen lopputuloksesta, tuo karsinan kaltereiden läpi otettu kuva kun ei kerro oikein mitään. Innolla kyllä odotan miltä se tulee näyttämään kun se hieman kasvaa, ja nuo tasoitetut latvat muuttuvat hieman luonnollisemman näköisiksi. Lyhyt harja sopii kuitenkin mielestäni Myffille paljon paremmin kuin tuollainen epämääräisen pituinen, ja varsinkin nyt kun poni on alkanut liikkua kivemmassa muodossa, lyhyt harja tulee vain korostamaan tuota kaartuvaa kaulaa. Pitänee lähteä huomenna maneesiin treenaamaan, ja vilkuilla peileistä miltä uusi look näyttää treenatessa!

Minkälaisia hiustyylejä teidän hevosilta löytyy?
Onko teidän hevoset tukkajumalia vai hiuksettomia olioita?

Kommentit

 1. Entinen aasi oli kaljurotta,oon niin ilonen,et täl nykysellä on harjaa ja häntää. :D mekin kynittiin meidän norsun harjaa ja kyllä senaika lyhyeksi meni,mut sitten kuhan kasvaa,niin tulee aika kiva! Varmasti Myffinkin harjasta tulee kiva kun kasvaa sen pari senttiä,nii ei tarvii ponin hävetä. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan :D Ei se onneks mua elävältä syönyt vaikka vähän turhan lyhyeksi ehkä leikkasinkin, ehkä siitäkin on kiva kun vähän tuulettuu niska sieltä ylempääkin :D

   Poista
 2. Kiva postaus ja todella hienoja kuvia. Varsinkin tuo eka ja viimeinen. :)

  VastaaPoista
 3. Itsekin joskus vedin aika rohkealla kädellä meidän herran pitkän hulmuharjan pois. Oli muutamasta kohdasta tynkä ja muuten pitkä niin ei oikein nätti enään ollut ! Muutaman kerran on pitänyt sen jälkeen leikata, kunnes löytyi se kultainen keskitie. Enää ei tarvitse, kuin vain hiukan lyhentää vanhan mallin mukaan ja hyvältä näyttää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon että tämä leikkely riittää ja se kasvaa nyt kivaksi, kun se on jotenkin niin pirun pelottavaa rueta leikkelemään niitä jouhia! Mutta parempi tuo on kuin se vanha epätasainen.

   Poista
 4. Voi kuule, Myffi on vallan hieno, vaikka harjaa ei olisi ollenkaan tai yltäisi vaikka lattiaan saakka! :) Pilleri edustaa aivan täysin päinvastaista karvankasvattajaa Myffiin verrattuna, sillä on nimittäin häntä ollut aina, ihan aina, korkeintaan "polviin" asti. Ja otsatukkaa sillä ei ole nimeksikään. Harjaa se kovasti yrittää kasvattaa, mutta se onkin ainut osio koko hevosesta, jota voi siistiä ja se kasvaa joskus takaisinkin ;) Häntä ja otsatukka ovat jotenkin jymähtäneet vuosia sitten nykyisiin mittoihinsa, kumma juttu :D Mutta komeahan myös Pilleri on, kaikenkarvaisia otuksia sitä tähän maailmaan tarvitaan ;) Se on vaan tosi hassun näköinen, kun se viilettää häntä tötteröllä ja häntä loppuukin niin lyhyeen :D Raukkaparka, kiusaakohan muut hepat sitä :') Olenkin vitsaillut, että saisi tallin suokkiedustus vähän lainata jouhiaan noille puoliverisille :D

  Mutta, eiköhän Myffikin uuteen tukkaansa totu ja suostu pian oikein poseeraamaan, siitä tuli varmasti nätti :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :D Ne harvahapsiset hevoset on kuitenkin aina jotenkin tosi symppiksen näköisiä olemattomine jouhineen! Toivotaan ettei Myffin harja nyt jumahda tuohon, tai sitten onkin omistajalla ihan uusi kriisi käsillä :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)