Mikä mättää?

(c) Suvi Nieminen
Viime maanantaina Myffi pääsi taas hierojan käsittelyyn. M on hierottu kuukausittain viime marraskuusta lähtien, eli tämä oli järjestyksessä kolmas kerta samalla, hyväksi todetulla hierojalla. Jokaisella kerralla Myffissä on ollut sama ongelma; sen selkälihakset ovat jumissa, etenkin oikealta. Sitä on sitten hoidettu joka kerta, ja toki hevonen on muutenkin hierottu läpi jumien varalta. Koskaan ei ole kuitenkaan löytynyt mitään ihmeellistä mistään muualta kuin selästä, joten siihen on nyt melko pitkälti keskitytty.

Ratsastaessa Myffi taipuu vasemmalle paljon paremmin kuin oikealle. Oikealle se jäpittää vastaan ja antaa periksi vasta perusteellisen suostuttelun ja houkuttelun jälkeen, mutta vasemmalle se tarjoaa asetusta ihan itse ja taipuu joskus jopa yliasetukseen ilman että teen itse mitään. Uskon tämän olevan osittain itse aiheutettua, sillä silloin kun M tuli mulle olin itse paljon vahvempi oikealle ja Myffi taas vasemmalle. Niinpä hyödynsin tilaisuuden ja opettelin ratsastamaan vasempaan kierrokseen yhtä hyvin kuin oikeaan, ja nyt ollaan siinä tilanteessa että vasen on mullekin se helpompi kierros. Oma ongelma siis ratkesi, mutta Myffin toispuoleisuus vain paheni. Nyt me ollaan molemmat huonompia oikeaan kierrokseen ja sen työstäminen on entistä hankalampaa.

(c) Suvi Nieminen
Myffissä toispuoleisuus näkyy ihan selvästi; esteitä hypätessä ja joskus ihan vaan puomeja mennessä se vaihtaa oikean laukan vasempaan heti jos se joutuu yhtään venyttämään askeltaan, ja irti juostessaan se menee paljon mieluummin vasempaan kuin oikeaan kierrokseen. Ajattelin ensin tämän johtuvan vasemman takajalan patista, mutta en kyllä tiedä miten se olisi siihen vaikuttanut. Jotenkin vaan ajattelin automaattisesti, että koska vasemmassa takasessa on ihmeellinen patti on sen oltava syy tähänkin outouteen. Nyt kuitenkin tuntuu vahvasti siltä että tämän toispuoleisuuden taustalla on jotain ihan muuta.

Maanantain hieronnassa nousi esiin ajatus Myffin kaulan kuvauttamisesta. Myffiä ei kuvattu ostotarkastuksessa, joten ainoat kuvat mitä minulla siitä on ovat ne viime syksynä jalasta otetut kuvat. Niistä ei kuitenkaan tietysti näe missä kunnossa kaularanka on, ja se olisi nyt syytä tarkistaa. Hieroja nimittäin heitti ilmoille ajatuksen rakenteellisesta viasta Myffin luustossa, joka aiheuttaisi sen ettei M vaan yksinkertaisesti pysty taipumaan oikealle samalla tavalla kuin vasemmalle. Tätä epäilystä vahvistaa toissasyksyn outo ontuminen joka paljastui heijastuskivuksi lihasjumista juurikin niskan alueella. Kaularangan kuvauttaminen voisi siis olla erittäin hyvä vaihtoehto, jotta saataisiin selville onko siellä jotain mikä ei parane hieromalla ja venyttelemällä vai missä oikein mättää. Jos rakenteellista vikaa ei löydy, voisi klinikalta kuitenkin saada hyviä vinkkejä siihen, miten tuollaista ongelmaa voisi lähteä hierojan kanssa ja tietysti itsekseenkin ratkaisemaan. 

näissä viime maanantain kuvissa (otettu ennen hierontaa, molemmat (c) Iida Tiainen) näkyy hyvin tämä Myffin toispuoleisuus: oikeaan kierrokseen neiti tarjoaa asetusta vasemmalle ja on selvästi taipunut kaulastaan vastakkaiseen suuntaan kuin mitä tässä kierroksessa pitäisi, ja kallistaa vaan päätään niskasta luodakseen käsityksen oikeasta asetuksesta..
..ja vasemmassa kierroksessa se asettuu oikeaan suuntaan, mutta hieman liioitellusti yli joka ei sekään ole hyvä
Jossain vaiheessa kevättä lienee siis edessä klinikkareissu. Haluan kyllä tietää mikä ihme siinä niskassa nyt on, kun joka hierontakerralla edessä on ne samat, vanhat ongelmat. Haluaisin myös Myffille virallisen mittaustodistuksen, kun mua häiritsee ihan älyttömästi etten tiedä kuinka korkea se tasan tarkkaan on. Se hoituisi kivasti siinä samalla, mutta pitää nyt katsoa missä vaiheessa sinne klinikalle mennään. Tsekattiin hierojan kanssa vielä satulan sopivuus ja todettiin sen pyörivän hieman, joten sinne alle pitää nyt hommata jonkinlainen pehmuste, joko geeli tai sitten ihan kunnollinen romaani. Satulan pyöriminen voi olla osatekijä tuossa selkä/niskaongelmassa, joten se pitää korjata pikimmiten. Satula oli kuitenkin muuten ihan sopiva, ja selänlämmittimelläkin on ollut hyvin positiivisia vaikutuksia. Pitänee nyt siis vaan laittaa jonkinlainen pehmuste tilaukseen ja ryhtyä soittelemaan klinikka-aikoja..

Oletteko te/onko teidän hevoset selvästi toispuoleisia?
Miten olette lähteneet ratkaisemaan tällaista ongelmaa?

Kommentit

 1. On kyllä tosiaan meilläkin kamppailtu, ja kamppaillaan edelleenkin toispuoleisuuden kanssa. Samat suunnat meilläkin, eli oikea on vaikeampi, ja siihen suuntaan Lotta painaa kunnolla sisäkädelle. Kesällä pohdittiin mekin kuvauttamista, jos hevonen ei olisi muuttunut paremmaksi, mutta onneksi muutosta tapahtui. Nyt myös uuden hierojan myötä on sählätty L:n selän kanssa jos jonkinlaisesti, minkä lisäksi ollaan uuden valmentajan kanssa treenailtu sitä tasaista tuntumaa. Mun itseni suurin ongelma onkin oikeassa suunnassa ulkoapujen puute niin ohjastuesta kuin pohkeestakin, ja se johtuu todennäköisesti siitä, että Lotta vuosi sitten tullessaan painoi hurjasti oikealle, mikä nyt sitten on kitkeytynyt myös muhun, vaikka hevonen onkin kehittynyt. Mutta hiljaa hyvä tulee... toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla myös ongelmana tuo ulkoapujen puute oikeassa kierroksessa, ja siitä se varmaan johtuukin että vasen on niin paljon helpompi kun saa oikean käden ulko-ohjaan niin johan toimii.. Toivottavasti teillä lähtee kans ongelmat selviämään! :)

   Poista
 2. Jep, meillä on kuule ihan samaa ongelma tällä hetkellä! Olen vissiin myös itse aiheuttanut tilanteen, pitäisi venytellä yms. että ei tapahtuisi tuollaisia "virheitä". Penniä ei tosin olla hierottu, että korjaantuisko asia sillä...

  Mä sinuna kuitenkin katsoisin asiaa vielä hetken, yrittäisin suoristaa hevosta, mieluiten melkeen jonkun muun olis velpompi tehä se Myffin kanssa ja itse olisit vieressä. Jos Myffi on vino toisenkin ihmisen alla todella pahasti, eikä tyyppi saa sitä suoristettua, niin sitten ehkä se klinikka. Meillä kuitenkin poni suoristuu kun joku muumenee sillä kuin minä :)

  Huh, sekava kommentti, mutta toivottavasti lukemisen arvoinen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis sillähän tää klinikkaidea nousikin esille kun edes meidän valmentaja ei saa Myffiä kunnolla suoristettua ja havaitsee sen saman toispuoleisuuden itse ratsastaessaankin. Hän siis ratsastaa viikoittain joka valmennuksen alkuun ainakin sen 20min, joskus koko valmennuksen ajan läpiratsastaa mutta neiti ei vaan pehmene. Tästä johtuen aloitettiin nämä hieronnat, mutta nyt kun se ei auta niin tosiaan klinikka on se seuraava askel :)

   Poista
 3. Kiropraktikko voisi olla myös hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voisi, mutta ensin pitää tosiaan löytää se ongelmakohta ja selvittää onko se probleema niskassa vai selässä. Pitää katsoa jos sitten klinikkareissun jälkeen etsisi jonkun hyvän kiropraktikon :)

   Poista
 4. Voihan se vain johtua siitä, että Myffi on vino. Pontellakin on pieni rakennevika, jonka takia on tosi vino oikeelle. Elina on nyt syksystä asti säännöllisesti sitä ratsastanut suoremmaksi. Kun se on saanu enemmän voimaa sinne oikeellekki, niin vinous alkaa helpottaa, kun lihakset kehittyy. Ehkä sama juttu Myffillä? Dont worry, ei noihin kuole ja oikeella ratsastuksella saa montamobta elinvuotta hevoselle lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voihan se olla. Osais vaan ratsastaa :D

   Poista
 5. Fiksua vaan lähteä selvittämään heti asia kunnolla! :)
  Samballahan oli vähän samaa + muuta, mutta astetta rajumpana. Sillä epäiltiin selkä/lanneranka/kaula-alueen vakavia ongelmia, mutta lopulta se syypää löytyi ihan yllättäen kavionivelestä. Huomaa kyllä miten herkästi asiat sitoutuu toisiinsa ja yksi vaiva johtaa ties mihin.
  Tsemppiä, eiköhän Myffi lähde vetristymään kun pääsette selvittämään ongelman ja hoitamaan sitä ohjeiden mukasesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon! Siksi haluan sen kuvauttaa vaikkei siellä välttämättä mitään olisi, kun eihän sitä tiedä ennen kuin katsoo :)

   Poista
 6. Jep, viisain ratkasu minun mielestä!

  VastaaPoista
 7. Saman kiirastulen kokeneena en voi olla kommentoimatta... Mun entisellä pv:llä oli sama ongelma mutta niinpäin että oikea oli helpompi kierros ja vasen vaikea. Ei asettunut eikä taipunut kaulastaan lainkaan vasemmalle, oli vasempaan suupieleen kuin betonia ja oikealle vuorostaan tyhjä. Hierottiin, venyteltiin, vaihdettiin satulaa, kranioitiin, hirudoitiin, kiropraktikoitiin, sai energiahoitoja, shiatsua ja voi helvetti ties sun mitä ja kuvattiin kaikki jalat ja takapolvet ja lanne - ei löydöksiä.
  Myin pois, uusi ostaja hoidattanut kanssa isolla rahalla, ja molemmat ollaan yhtämielisiä siitä että sillä on/oli vanha ja erittäin vakava lihasvamma kaulassa ja vasemmassa lavassa joka johtunut pahasta kaatumisesta joskus ja jossain vaiheessa.

  Hevoset on aina toispuoleisia ja siihen auttaa yleensä ihan kunnon jumppa selästä käsin ja tietysti sitä tukevat hoidot. Yritä saada Myffi oikeaan kierrokseen mennessä täysin suoraksi vasemmasta lavasta ja ottamaan asetus tyhjempään ohjaan, tee paljon kulmamaisia teräviä käännöksiä ulkokylki suorana, älä vedä sisäohjasta, älä aseta väkisin, asetus tulee sitten kun hevonen pystyy venyttämään ulkokyljen suoraksi ja taipumaan sisäkyljen kylkikaaresta. Tässä muutama vinkki miten olen omia hevosia ridannut ja saanut tuloksia aikaan suoruuden kanssa :) Tottakai jos joku vamma taustalla niin hyvähän se on poissulkea ja saada hoitoa itse ongelman ytimeen eikä siihen näkyvään ongelmaan!
  Ps. sulla on itselläs varmaan fasciat ja paikat jumissa vasemmalta, se vaikeuttaa oikeaan kierrokseen ratsastusta. Terveisin opin taas jotain uutta käydessäni fysioterapeutilla!

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä!
   Veikkaan kyllä että oma toispuoleisuus johtuu lähinnä lihasvoiman puutteesta, oikea puoli kun on selvästi vasenta vahvempi, luonnollisesti.. :D

   Poista
  2. Niin mäkin luulin, ja onhan se myös yksi syy tuo oman voiman puute, mutta ihminen on kokonaisuus, ihan kuten hevonenkin :D Yksi asia vaikuttaa toiseen!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)