Myffin viikko-ohjelma

Tämä postaus on kirjoitettu yhteistyössä Hevosvoimien viemää -yhteistyöbloggaajien kanssa


Maneesitallille muuton myötä ollaan saatu tehtyä treenisuunnitelmaa, kun ei ole tarvinnut ennen ratsastusta tarkistaa kentän kuntoa ja sen mukaan sitten miettiä mitä siinä juuri sinä päivänä voi tehdä. Hyvin harvoin pysytään tasan näissä suunnitelmissa kun en itse voi kaikkien muiden ratsastuksia ja menoja valitettavasti kontrolloida, ja siksi en yleensä suunnittelekaan koko viikon liikutuksia kerralla vaan esim. sunnuntai-iltana suunnittelen ma-ke liikutukset ja keskiviikon ratsastuksen jälkeen sitten to-su liikutukset. Viikonloppuisin tulee joskus keksittyä tekemistä vähän lennosta, mutta kyllä mulla sellainen perusperiaate on että mitä aina viikon aikana tehdään, ja se perustana kasasin tähän nyt sellaisen viikko-ohjelman mikä meidän kohdalla useimmiten toteutuu.


MAANANTAISIN mennään yleensä itsenäisesti sileällä. Useimmiten mennään ihan kevyesti, eli joko humputellaan ilman satulaa tai mennään muuten vaan vähän "vapaammin". Aika usein kentän ollessa hyvässä kunnossa käydään ottamassa vähän hankilaukkaa ja mennään vaan neidin määräämässä tahdissa kivaa muotoa hakien, ja lopetetaan hommat heti kun tuntuu hyvältä. Maanantaille en koskaan aseta hirveitä tavoitteita, kun maanantait on aina muutenkin niin hirveitä päiviä ettei huonosti menneestä koulutreenistä mieli ainakaan paranisi.

TIISTAISIN Myffillä on useimmiten vapaa. Mun koulu yhdistettynä ratsastuskoulun tunteihin rajoittaa hepan liikutuksia aika paljon, ja kun joka tiistai pääsen koulusta vasta neljältä ja tunnit alkaa tallilla viideltä, ei hepan liikutukselle yksinkertaisesti jää aikaa. Toki voisin mennä ratsastamaan vasta kahdeksan jälkeen kun tunnit loppuu, mutta koska pääsen kaikkina muina päiviä koulusta viimeistään kahdelta, on tiistai ihan hyvä päivä antaa hepalle vähän vapaata. 


KESKIVIIKKOISIN mennään viikon eka vakavampi koulutreeni, ja yleensä tehdään aika paljon laukkatyöskentelyä kun yksikin vapaa kerää neidille nyt ihan hirveästi virtaa. Alkuverkat mennään aika vapaasti kun sitä energiaa tosiaan riittää, ja saatetaan hyvinkin tehdä vartin laukkatyöskentely siinä alkuverkkojen jälkeen. Sen jälkeen keksin meille jotain aivonystyröitä vaivaavaa tekemistä, kuten laukka-käyntisiirtymiä, väistöjä, avoja tai jotain vastaavaa. Kaikki tuollainen ajatusta vaativa tekeminen vie hepalta ylimääräistä virtaa yllättävän hyvin, mutta sen olen huomannut että aluksi kannattaa vaan mennä hetki vähän miten sattuu ja antaa sille hepalle mahdollisuus purkaa sitä virtaa hallitusti, sillä muuten tuo ajatustyö vaan ärsyttää hevosta eikä se varmasti onnistu. Näin siis ainakin Myffin kohdalla :D

TORSTAISIN mennään vaan sileellä, mutta jos maneesi sattuu olemaan tyhjillään saatan hyvinkin heittää sekaan pari puomia tai kavalettia. Estehyppelyt jätän suosiolla viikonlopuille kun silloin on paremmin aikaa esteiden kasaamiselle ja purkamiselle, ja silloin saa todennäköisimmin apukäsiäkin mukaan. Pyrin kuitenkin tekemään jonkinlaista puomityöskentelyä joka viikko, kun M kuitenkin tykkää siitä tosi paljon ja se on lihaksillekin ihan hyödyllistä.

PERJANTAISIN saatetaan mennä uudemman kerran puomeja, ehkä juoksutan hepan tai sitten mennään vaan sileellä. Perjantaisin saatan tehdä oikeastaan mitä vaan, joskus jopa hypätä jos viikonlopulle ei ole valmennuksia tiedossa. Yleensä perjantait menee ilman satulaa ratsastaen, mutta silti tehdään ihan hyvä treeni. En kuitenkaan välttämättä ratsasta perjantaisin ihan kokonaista tuntia, vaan teen hommia niin pitkään että tuntuu hyvältä ja lopettelen siihen. Perjantai on tavallaan liikutusten kannalta vähän niin kuin maanantai, mutta hieman vakavamielisempi. Joskus innostun tekemään ihan kunnon koulutreenin, mutta se on harvemmin se :D


LAUANTAISIN meillä on yleensä valmennus. Ollaan nyt menty aika paljon koulua, mutta juuri eilen mentiin pitkästä aikaa esteitä. Suunniteltiinkin vähän tuota valmennuskalenterin muuttamista siten, että mentäisiin joka toinen viikko vain kerran sileällä ja sitten joka toinen viikko kahdesti, kerran sileällä ja toisella kerralla sitten hypättäisiin. Meidän valmennukset ajoittuu yleensä aamuun siihen kymmenen-yhdentoista paikkeille, joten hirveän pitkään en kyllä saa viikonloppuisinkaan nukkua vaikka tulisi aina välillä ihan tarpeeseen. Valmentautuminen on kuitenkin niin kivaa, että ihan mielellään sieltä sängynpohjalta loppujen lopuksi nousee.

SUNNUNTAISIN mennään taas itsekseen, ja jos edellispäivänä on ollut estevalmennus tehdään jotain rentoa ja palauttelevaa. Jos taas edellispäivänä on menty ihan sileällä eikä sillä viikolla olla vielä muulloin ehditty hyppäämään, hoidetaan se sitten sunnuntaina.

Onko teillä hevosille viikkosuunnitelmia?
Millaisia? 
:)

Kommentit

 1. Kivan oloinen viikkosuunnitelma Myfällä! Mulla kun ei ole omaa hevosta, niin ei ole sitä viikkosuunnitelmaakaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, se on vähän vaikea sitten :/ Ehkä sulla vielä joskus on oma heppa jolle saat tehdä viikkosuunnitelman! :)

   Poista
 2. Teidän viikko-ohjelma kuulostaa vähän saman tyyppiseltä kuin meidän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näistä tulee tosi helposti aika samanlaisia, kun useimmilla taitaa olla se periaate että "1 vapaa ja pari hönäpäivää, kerran esteitä.." jne :D

   Poista
 3. Tämä olikin kiva postaus! Itsekin olen haaveillut tällaisen tekemisestä, mutta koska menen vuokrahepalla tosiaan sen kerran viikossa ja muuten ratsastuskoulutunneilla yksi koulu- ja estevalkka per viikko, siinä ei kauheasti suunnitelmia tarvita. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, tuo on totta :D Saatpa suunnitella ainakin silloin vuokraheppapäivinä tekemisiä! :D

   Poista
 4. Millon maastoilette?
  Oman kanssa kerta viikkoon vapaa, 1-2 maastopäivää ja loput 4 päivää koulutreeniä vakavammin ja ei niin vakavasti, välillä puomeja ja pikkuesteitä mielenvirkistykseksi :) Kesäaikaan (tai silloin, kun valosalla tallille ehtii) tulee käytyä kyllä melkein joka päivä alku- ja loppukäynnit lisäksi maastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maastoillaan tosi harvoin, kun tuossa kaupunkialueella ei ole oikein hyviä maastoja ja niihin vähiin maastoisin päästäkseen pitää mennä autotien yli. Myffi kun vielä jännittää maastossa, niin yksin ei lähdetä edes kokeilemaan ettei mitään vaan satu. Maastoillaan aina kun saadaan seuraa, nyt on kyllä mennyt jo ihan luvattoman kauan edelliskerrasta! Maastoilun sijaan Myffi pääsee irti rallittelemaan pari kertaa kuussa, eihän se tietysti maastoilua korvaa mutta kyllä tuo on ihan tyytyväinen ollut näillä järjestelyillä. Sille on itsellekin ollut niin jännää se maastoilu tähän asti että sillä on aina seuraavana päivänä jännityksen takia puhti ihan pois, mutta kyllä siellä käydään aina kun sinne päästään :) Sitten kun päivät pitenee niin maastoillaan varmasti useammin, kun saa paremmin seuraakin mukaan!

   Poista
 5. Teillähän on oikein teholiikunnat verrattuna meidän kaviokkaisiin! :) meillä hepoilla ratsastetaan aina kun ehditään, yleensä maastossa ja max kerran viikkoon kentällä (silloin kun pellolle sellainen on väsätty), useammin jos kentällä mentäis, ei pysyis hepan eikä kyllä ratsastajankaan pää kasassa, meille se maastoilu on se juttu. :) yleensä tulee myös rentoja juoksutus tuokioita useampia kertoja viikkoon kun ei syystä tai toisesta ehdi ratsastamaan asti. Ois kyllä kiva jos ehtisin enemmän ratsastelemaan noilla meidän ponskeilla mut näillä mennään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tää himoliikutus on todettu monen tahon toimesta Myffille parhaaksi vaihtoehdoksi, joten näillä mennään! Kyllä itsellekin tulee aina niitä päiviä kun ei vaan jaksaisi ratsastaa kunnolla ja vääntää niitä koulukiemuroita, mutta tuo syksyn aikana otettu harppaus kehityksessä kyllä motivoi jaksamaan ja katsomaan mihin kaikkeen meidän paukut riittää! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)