Ihanteelliset olot meille | BLOGIYHTEISTYÖ

(c) Suvi Nieminen / suvin.net
Tämänkertaisen Hevosvoimien viemää -blogien yhteistyöpostauksen aiheena on ihanteelliset olot meille ja hevosillemme. Ideana on siis kuvailla sellaista ns. unelmatallia, missä kaikki olisi juuri niin kuin itselle ja hevoselle olisi paras. Koitin pitää tämän oman listauksen mahdollisimman realistisena enkä lähtenyt vaatimaan kolmea maneesia ja omaa hiekkarantaa laukkarallittelulle, mutta vähän niitä mahdottomampiakin toiveita mahtui mukaan ;)

TALLI

Haluaisin tallin olevan mahdollisimman tilava. Karsinat saisi olla ihan reilun kokoiset, liukuovilla varustetut ja ennen kaikkea ovissa pitäisi olla tilavat loimitelineet kun meillä on tuo pieni aina ihan täynnä. Kalterit sitten tietysti koko matkalla ettei hevonen vaan onnistu saamaan itseään leuoista kiinni loimitelineeseen kurkistusaukosta päätä tunkiessaan, sillä olen kuullu näin käyneen. Tilavat satula- ja kuivaushuoneet on ihan ehdottomia, ja rehuille pitäisi myös olla jotkin käytännölliset tilat. Pesupaikkoja saisi olla vaikka kaksi tai kolmekin, ettei aina joudu odottelemaan vuoroaan jos pitää mennä esim. pesemään jalkoja tai vaikka koko hevosta ja siellä onkin jo joku muu pesulla. 
Tykkäisin ihan älyttömästi jos käytävä olisi oikeasti ihan superleveä ja sen keskellä olisi jotain mikä jakaisi sen kahtia siten, että sitä pitkin voisi kuljettaa hevosia kahteen suuntaan yhtä aikaa ilman että hevoset pääsee minkäänlaiseen kosketukseen keskenään. Tosi paljon tykkäisin myös siitä, että tallista olisi suora pääsy maneesiin ettei tarvitsisi sateella kastella satulaa ja vilttejä maneesiin mennessä. Näiden lisäksi viihtyisät taukotilat, isot pakastimet kylmäyssuojille ja lämmitys olisi ihan mahtavia lisäyksiä!


RATSASTUSALUEET

Maneesin mainitsinkin jo, ja se saisi olla ihan reilun kokoinen. Meidän maneesi on muistaakseni 22x60, mutta vielä sitäkin isompi kelpaisi paremmin kuin hyvin. Maneesi saisi olla lämmitetty niin pysyisi treenimotivaatio huipussaan talvellakin, ja tietysti peilit pitää olla joka sivulla. Katsomot saisi myös olla pitkillä sivuilla, jotta kuvaajat saa sieltä käsin vähän parempia kuvia ;) Valonlähteet saisi myös olla tasaisesti aseteltuja ja seinät mieluiten valkoiset jotta kuvat onnistuisi hieman paremin. Pohjahiekkakin kun olisi vielä sellaista vaaleaa ja keskieurooppalaistyylistä niin ai että kun voisi kuvat alkaa onnistua paremmin kuin tuollaisessa jossa hiekka on suunnilleen saman väristä kuin seinät ja valonlähteitä on ripoteltu vähän sinne tänne.
Kenttiä olisi ideaalitilanteessa kaksi, jotta kesälläkään ei tulisi tunkua vaikka kaikki haluaisikin mennä ulkona. Nekin saisi olla ihan reilun kokoisia, ja ihan mahtavaa olisi jos toinen olisi nurmikenttä niin voisi sellaisellakin treenailla. Valaistuksen pitäisi tietysti olla kunnossa, ihan että näkee eteensä syksyn pimeilläkin mutta toisaalta tietysti myös hämäräkuvauksen kannalta ;)

Maastot saisi lähteä ihan pihasta ja kulkea mieluiten sellaisilla alueilla joilla ei liiku hirveästi autoja. Lenkkejä saisi olla parin kilometrin mittaisista reilusti pidempiin, niillä saisi olla ylä- ja alamäkiä, kunnon laukkasuoria ja paljon kivoja polkuja joita pitkin voisi lähteä seikkailemaan. Reittien varrelta saisi löytyä joku pieni lampi tai ne voisivat vaihtoehtoisesti viedä jonkin järven rantaan, jotta kesäisin voisi käydä kylmäämässä jalkoja loppukäynneillä vedessä kahlailemalla. Näiden lisäksi kunnon sänkkärit olisi iso plussa, niin voisi aina silloin tällöin lähteä sinnekin kaahottelemaan. 


TARHAT & LAITUMET

Tarhat saisi olla ihan reilun kokoiset ja mieluiten hiekkapohjaiset ettei ne menisi ihan hirveään kuntoon aina sadekeleillä. Lämmitettävät vesiastiat olisi iso plussa, ja jonkinlainen suoja olisi myös tosi ihana kuumia hellepäiviä ajatellen. Laitumet puolestaan saisivat olla tosi isot, niillä pitäisi kasvaa hyvälaatuista heinää ja ihan parasta olisi jos niillä olisi hieman epätasaisuuksia, eli siis pieniä kumpareita jotta hevosten tulisi liikuttua enemmän. Mikään ei nimittäin laita hevosta yhtä hyvin liikkeelle kuin se, kun kaikki kaverit onkin yhtäkkiä hävinneet kumpareen taakse paremmille heinäapajille :D

MUUT JUTUT

Kaikkien näiden tiloihin liittyvien juttujen lisäksi haluaisin vielä tallilla järjestettävän suhteellisen paljon kilpailuja ja rataharjoituksia, ettei kisoista "pääse livistämään" sillä verukkeella, ettei syystä tai toisesta pääse lähtemään muualle. Maastoesteet olisi myös kiva pieni extralisä, ja tietysti tallin ilmapiirin pitäisi olla iloinen ja kannustava.

Tällaisia asioita olisi meidän unelmatallilla. Varmasti viihdyttäisiin molemmat hyvin kun olisi tilaa ja mahdollisuuksia harrastaa ja treenata mitä, miten ja missä ikinä huvittaakin!

Mitä teidän unelmatallilla olisi?

Kommentit