Mistäpä meille koulusatula?

♥ (c) Suvi Nieminen | suvin.net
Me ollaan treenattu Myffin kanssa viimeiset kaksi ja puoli kuukautta ilman satulaa. Marraskuussa Myffin satulan toppaukset todettiin melko huonokuntoisiksi ja satula muutenkin Myffille tosi epäsopivaksi ihan ammattilaisen toimesta. Itse toki tiesin ettei penkki oikein sovi ihan hevosen liikkeiden ja käytöksen perusteella jo paljon tätä "virallista" tuomiota aikaisemmin. Uusi satula on siis ollut melko hiljaisessa etsinnässä siis marraskuusta saakka, eikä asian suhteen olla oikein edistytty suunnitelmien jatkuvan muuttumisen takia ennen kuin nyt, vaikkei nytkään olla kauhean pitkälle päästy. Mutta jonnekin edes!

(c) Suvi Nieminen | suvin.net

Alunperin suunnitelmana oli lähteä Espooseen HippoSportille erään toisen uutta satulaa etsivän tallilaisen kanssa, mutta tuolle reissulle ei vielä tähän päivään mennessä olla päästy lähtemään. Vastaan on tullut niin pieniä loukkaantumisia kuin ihan käytännön ongelmiakin, kuten esimerkiksi se, että meidän ainoassa vetokoukullisessa autossa on nastarenkaisen sijaan kitkat, joilla ei ainakaan kahta hevosta vedetä edes hieman liukkailla teillä. Nyt tammikuussa päätin unohtaa hetkeksi nuo reissusuunnitelmat ja ryhtyä sen sijaan sovittelemaan satuloita perinteisesti välitysfirmoilta sovitukseen tilaamalla ja näin ollen siis hirveällä postirumballa. Viime viikolla saatiin ensimmäiset penkit sovitukseen, ja ette uskokaan miten onnellinen olin niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin siitä, että pystyin keventämään. Kaksi kuukautta satulatta menoa on toki kehittänyt tasapainoa, mutta myös alkanut tympiä ihan suunnattomasti kun satulattomuus kuitenkin rajoittaa tekemistä aika paljon. 

Mennellä viikolla kokeiltiin Myffille Sydneyn ja Mustangin koulusatuloita. Molemmat olivat taannoin samalta, entisen penkin epäsopivaksi todenneelta ammattilaiselta saamallani satulasuosituslistalla, jonka sain selänmittauksen jälkeen. Lähden tosiaan etsimään Myffille ensisijaisesti koulusatulaa, koska hyppääminen on jäänyt meillä lähes kokonaan pois ohjelmistosta (jo ennen satulan hylkäämistä loimitelineeksi) ja meillä on kuitenkin mahdollisuus lainata estesatulaa tallilta esimerkiksi tuntihevosilta jos joskus sellaista vielä tarvitaan. Harkitsin kyllä myös sellaista vaihtoehtoa, että jos löydetään joku sopiva ja suht halpa koulusatula niin saattaisin vilkaista muutamaa halpaa estesatulaakin, mutta saa nähdä. Haluan ensisijaisesti koulusatulan, sillä se helpottaa sileäntyöskentelyä ihan älyttömästi etenkin omalta osaltani. Meidän vanha satulahan ei sopinut minulle oikein ollenkaan, ja se ohjasi minut istumaan ihan väärässä asennossa. Koska sileäntyöskentelyä kuuluu aina viikko-ohjelmaan enemmän kuin hyppäämistä, ajattelin kerrankin panostaa siihen että satula sopii myös minulle eikä esim. kipeytä alaselkää kuten tuo edellinen alkoi tehdä viime keväänä. Hevonen kun ei voi liikkua hyvin ellei ratsastaja pääse vaikuttamaan siihen esteettä. 

Myffi kyllä kulkee nätisti ilman satulaakin! (c) Suvi Nieminen | suvin.net
kuskin toppavarustus oli taas oikein edustava, mutta minkäs teet (c) Suvi Nieminen | suvin.net

Satulat tuli meille tiistaina, ja heti samana iltana kävin kokeilemassa niistä ensimmäistä, Sydneytä. Myffikin oli ihan silminnähden yllättynyt kun kävelin karsinaan satulan kanssa, ja veti jo vähän korvia luimuun kun asettelin satulaa sen selkään. Sille on selvästi jäänyt kipumuisti vanhasta satulasta, sillä sitä asetellessa ja satulavyötä kiristäessä M oli aina korvat luimussa valmiina näykkäämään joko kaltereita tai mun hihaa. Tuosta satulasta se ei kuitenkaan sanonut mitään, vaan oli melko tyytyväisen oloinen koko satuloinnin ajan. Sovittelin satulaa hetken ja varmistin ettei se ainakaan maastakäsin tarkastellessa purista mistään, ja aluksi se vaikuttikin tosi hyvältä. Maneesissa ongelmat alkoivat kuitenkin näkyä. Heti selkään noustessa jokin tuntui oudolta, ja vaikka aluksi ajattelin sen olevan vain tottumattomuutta satulassa istumiseen kahden kuukauden tauon jälkeen, huomasin melko äkkiä ettei satulan mallin muutos todellakaan ollut ainoa ongelma. En osannut itse istua satulassa ollenkaan, etenkään laukassa, ja istuin ohjasi minua kauheaan etukenoon. Yritin parhaani mukaan palautella mieleen Katjan oppeja taannoisista valmennuksista, nojata taakse ja painaa kantapäitä hieman alas, mutta en vaan löytänyt satulassa hyvää asentoa. Otin jopa jalustimet kaulalle selvittääkseni, johtuiko ongelma vain pitkistä koulujalustimista vai istuimesta, ja vaikka istuminen tietysti helpottui hieman, tuli mulle sellainen olo että parin kuukauden käytön päästä mulla voisi itselläni olla selkä kipeänä tuon istuimen takia.

Annoin satulalle toisen mahdollisuuden lauantaina, ja vakuutuin entistä enemmän siitä, ettei tuo satula vaan sovi meille. Myffille se tuntui sopivan ihan hyvin, vaikka selässä istuessa se tuntui olevan ehkä aavistuksen verran ahdas edestä. M kuitenkin liikkui tosi kivasti ja iloisen oloisena kuskin istuntakamppailusta huolimatta, mutta toki tuokin pieni puristus tulisi muutaman viikon säännöllisen käytön jälkeen esille lihasjumeina. Itse en osannut istua satulassa ollenkaan, vaikka olin siinä muutaman päivän aikana jo saanutkin palauteltua mieleen satulassa istumisen salat. Kunnolla istuminen onnistui käynnin lisäksi vain älyttömän hitaassa ravissa, mutta yhtään tempoa lisätessä ei syvällä satulassa istumisesta ollut puhettakaan. En tiedä, miksi se oli tuolla satulalla niin vaikeaa, mutta niin se vaan on.

(c) Suvi Nieminen | suvin.net
Sydneyn kokeilujen välillä kokeilin tosiaan myös Mustangin koulusatulaa. Tilasin sen alunperin sovitukseen vähän "hätävarana" siltä varalta, että jos Sydney ei sopisi meille ollenkaan, meillä olisi joku toinen vaihtoehto jota kokeilla. En ollut kuvan perusteella hirveän innostunut satulasta, mutta koska se löytyi meidän suosituslistalta, ajattelin kokeilla ettei se sitten jää häiritsemään. Tietysti siinä kävi sitten niin, että Mustang oli minulle paljon mukavampi istua, ja siinä pystyin jopa ratsastamaan ihan kunnolla! Toki vaikeuksia oli vieläkin kun en ole koulusatuloilla hirveästi koskaan ratsastanut, mutta ero Sydneyn satulaan oli valtava. Valitettavasti tästäkin satulasta löytyi ongelma - se ei istunut Myffille yhtä hyvin kuin Sydney. Mustang painoi edestä huomattavasti Sydneyn satulaa enemmän, ja M reagoi siihen viskomalla päätään samalla tavalla kuin se reagoi pari vuotta sitten satuloita sovitellessa epäsopiviin ehdokkaisiin. Kokeilin tätäkin penkkiä kahdesti toivoen, että pään viskely johtui satulan sijaan jostain muusta, kuten esimerkiksi kertyneestä energiasta, mutta ei. M oli toisella kokeilukerralla todella jäykkä, ja eilen kun juoksutin sen liinassa siitä näki selvästi, että lihakset on jumissa siitä mihin satula painoi. 

pari viikkoa sitten M oli vielä oikein notkea :D (c) Suvi Nieminen | suvin.net
(c) Suvi Nieminen | suvin.net
(c) Suvi Nieminen | suvin.net
(c) Suvi Nieminen | suvin.net
Molemmat satulat palautuvat nyt siis lähettäjälleen, ja sopivan metsästys jatkuu. Tilasin jo seuraavaksi sovitukseen pari Albionin penkkiä, ja sovittelen varmaan joku päivä tallilla tuntihevosten satuloita (ja ehkä joitain yksityisten satuloita myös jos niitä vaan liikenee sovitukseen) sillä ajatuksella, että voitaisiin lainata jotain satulaa ainakin silloin tällöin ennen kuin löydetään oma. Ajattelin kyllä lopettaa postirumban noiden Albionin satuloiden jälkeen jos ne eivät sovi, sillä ne ovat ainoat ehdokkaat meidän suosituslistalta joita netissä on välityksessä. Yksityisiltä en mielellään esim. Facebookin kautta satulaa ostaisi (vaikka edellinen sillä metodilla ostettiinkin), sillä niitä saa todella nihkeästi sovitukseen. Jos Albionit eivät siis sovi, suunnataan todennäköisesti nenät kohti HippoSportia tavalla tai toisella. Mulle tuli niin motivoitunut olo kun sain vetää pitkästä aikaa saappaat jalkaan, etten millään haluaisi palata siihen päivästä toiseen ilman satulaa humputteluun..

(c) Suvi Nieminen | suvin.net

Kommentit

  1. Minä (ja tutut) ollaan saatu satula.comin kautta usealle hevoselle sopiva satula ihan vain kuvien perusteella, mitä ollaan sinne selästä lähetetty. Iso peukku niille :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)