Paljon maksaisit turvallisuudesta?

Kuvahaun tulos haulle horse eats money 

Olen taas viime aikoina onnistunut käyttämään ihan älyttömästi rahaa hevostarvikkeisiin, ja vieläpä ihan huomaamatta. Olen ostanut muun muassa rehuja, uusia sankoja, loimen, heinäverkon (joka on jo rikki ja parsittu kasaan paalinarulla), pintelit, korvahupun ja kaikkea muuta kivaa. Olen myös delegoinut vanhemmille uusien suitsien ja uuden talliloimen oston (molemmat on kovassa käytössä, kiitos vanhemmat ♥). Kaikki ostamani on ollut tarpeellista, mutta silti hieman ärsyttää. Kaikista näistä tehdyistä hankinnoista huolimatta ostoslista on vielä pitkä, sillä se koostuu lähinnä tavaroista joita itse tarvitsisin, mutten koskaan osta. Miksi? No koska hevonen tarvitsee uusia tavaroita minua enemmän. Miksi minä säästäisin rahaa uuteen kypärään, kun voisin sen sijaan ostaa Myffille uudet ruokinta-astiat ja hieman uutta rehua? Mitä minä muka uusilla ratsastushanskoilla tekisin, kun Myffi tarvitsee kesäksi kaulakappaleettoman sadeloimen kaulakappaleellisen hiostaessa ehkä hieman liikaa? 

Olen kipeästi uuden kypärän tarpeessa. Olen laskeutunut hevosen selästä tahtomattani nykyinen kypärä päässä kuudesti, ja muutamalla noista kerroista pää on tosiaan ottanut pientä osumaa. Onnistuin myös pudottamaan kypäräni satulahuoneen hyllyltä, noin 1,8 metrin korkeudelta, betonilattialle. Vaikka kypärä ei vielä ainakaan puristellessa rutise, olisi se ehkä oikeasti aika vaihtaa uuteen ja turvallisempaan. Sitten ei nimittäin naurata, jos tuo kypärä päässä putoaa vielä kerran ja sitten käykin pahemmin siksi, ettei kypärä enää suojannutkaan vaaditulla tavalla.

Tässä nykyinen kypärä ensimmäisiä kertoja päässä - siis syyskuussa 2015. Olisko oikeasti aika vaihtaa pottaa, kun olen tämän kuvan ottamisen ja tämän päivän välillä pudonnut Myffiltä pää edellä esteen yli, selälleni pellolle, selälleni melkein maapuomin päälle, selälleni Myffin jalkoihin ja vielä kahdesti jaloilleni, vaikka nuo kerrat nyt ei ehkä kypärää vaurioittaneetkaan?
Menin viime viikolla Horzen nettisivuille tutkimaan kypärävalikoimaa, sillä ajattelin voivani hyödyntää SRL:n jäsenyyden mukana saamani 20% etusetelin kypäräostoksissani. Kypärän hankinta sai kuitenkin jäädä odottelemaan vähintään seuraavaa palkkapäivää, sillä suoraan sanoen järkytyin siitä, missä hinnoissa kypärät nykyään pyörivät. Ajattelin ostavani nyt kerralla jonkin hyvän ja laadukkaan kypärän joka olisi varmasti turvallinen, sillä tähän saakka olen ratsastellut tällaisilla alle sadan euron kypärillä, jotka on toki täyttäneet turvallisuuskriteerit mutta olleet muuten sitten ehkä hieman huippukypäriä huonompilaatuisia. Pyörsin kuitenkin pääni melko nopeasti, kun huomasin perinteisen Samshieldin maksavan lähes 300€ ja paljon kehuttujen Back On Trackin kypäröidenkin maksavan halvimmillaan noin 180€.

Hyvän voi toki saada halvallakin, ja hinnat voi toki vaihdella kaupoittain. Kypärän kanssa vaan ei mielellään ottaisi riskejä, vaan ostohetkellä haluaisin ainakin itse olla ihan luottavainen siitä, että kypärä tosiaan suojaa hyvin putoamistilanteen sattuessa. Siksi kuulostaisi fiksulta hankkia kypärä, joka mukautuisi ratsastajan päähän ja tuntuisi hyvältä. Nykyinen kypäräni jättää mulle jokaisen ratsastuksen jälkeen punaisen raidan otsaan, vaikkei se tunnu hirveästi puristavan. Valitettavasti tällaiset oikeasti hyvän tuntuiset kypärät tuppaavat maksamaan ihan älyttömästi. Eihän siinä mitään, jos on varaa (tai anteliaat vanhemmat) ostaa satoja euroja maksava kypärä, mutta eikös jokaisen pää ole silti ihan yhtä tärkeä? Jotenkin itselle tuntuu ainakin ihan naurettavalta, että kypärästä, joka "suojaa paremmin kuin mikään muu markkinoilla oleva kilpailijan kypärä" pitäisi maksaa sellaisia summia, ettei keskivertoharrastajalla todellakaan ole sellaiseen varaa. Onnettomuuksia ja haavereita kun sattuu kuitenkin ihan kaikille aloittelevista monta kymmentä vuotta harrastaneisiin, puskaratsastajista kilpakenttien konkareihin. Kaikki haluaisivat suojautua mahdollisilta päävammoilta mahdollisimman hyvin - miksi siis rahan tulisi olla tässä maksimaalisen turvallisuuden esteenä?

kypärä ei lähde päästä edes kuvauksissa, joten olishan se kiva että se myös näyttäisi hyvältä
Horzen sivuja selaillessani järkytyin ehkä eniten siitä, miten paljon ne kaikkein kalliimmat kypärät maksoivat. Ajattelin kalleimman maksavan ehkä 350€, mutta olin kyllä tuon arvion kanssa aika pahasti metsässä. JinStirrup Capclassic-kypärä maksaa - ihan oikeasti - 600€. Saman verran maksavat myös JinStirrup CAPlady- sekä GPA Speed Air 4S-kypärät. GPA Speed Air 2X rokottaa kukkaroa jo 650€ verran, GPA Speed Air Leather 2X ja JinStirrup CAPdesign puolestaan köyhdyttävät ostajaansa jo 700€. Voiton vie kuitenkin GPA First Lady Leather 2X, joka maksaa reilusti enemmän kuin esimerkiksi Myffin tallivuokra - järkyttävät 750€. Ja tässä siis vain Horzen kypärävalikoima.

Nopealla vilkaisulla monet noista edellämainituista kypäristä näyttävät ihan samalta keskenään. Mikään noista GPA-kypäristä ei erotu muiden joukosta ulkonäöllisesti, jos ilmanvaihtoaukkojen kokoa ei oteta huomioon. Mikä ihme niissä sitten muka maksaa? Jos jo Horzen kypärävalikoiman ensimmäinen ehdotus, huiman 60€ hintainen samettikypärä täyttää kaikki ratsastuskypärältä vaadittavat kriteerit, miten pitkälle turvallisuus sitten voidaan oikein viedä? Onko esimerkiksi tuo 650€ hintainen GPA:n kypärä oikeasti 590€ edestä turvallisempi, jos satut vaikkapa putoamaan hevosen selästä pää edellä esteen yli?

Toki kauniista, hyvin istuvasta ja ei-hiostavasta kypärästä täytyy maksaa enemmän, ja voin vain kuvitella miten hirveältä tuo samettikypärä tuntuu päässä, jos ensin on kokeillut valikoiman kalleinta GPA:n kypärää. Mutta onko ero esimerkiksi GPA Speed Air 4S:n ja First Lady Leather 2X:n välillä yhtä suuri? Missä vaiheessa turvallisuus ja mukavuus saavuttavat äärimmäisen maksimipisteensä, ja ainoa jäljelle jäävä hintaa lisäävä asia on ulkonäkö? Onko siinä mitään järkeä, että GPA Speed Air 2X-kypärä ilman timantteja (550€) on sata euroa halvempi kuin täysin sama kypärä timanttikoristeilla (650€)? Tai siinä, että nahkapäällystetty versio tästä - yhä edelleen - samasta kypärästä maksaakin yhtäkkiä jo 750€? Voiko kypärä edes olla yli seitsemänsadan euron arvoinen?

"Et sinä mitää tartte. Mulle kaikki."
Saas nähdä, milloin sitä uskaltautuu kypäräostoksille. Kivahan sitä olisi sovittaakin, niin ihan en ehkä netin kautta uskalla rueta uutta pottaa tilaamaan, etenkin kun koskaan ei tiedä, millaiseen myllytykseen se matkalla joutuu. Vähän kuitenkin tuntuu nyt siltä, että hyvän kypärän toivossa pitää laittaa säästökuuri hevostarvikeostoksissa päälle (mahdotonta) tai uhrata esimerkiksi syntymäpäivälahjatoive tällaiselle käytännön tarpeelle (mahdollisempaa). Kertokaas mulle vielä tähän loppuun, ihan vaan koska mua kiinnostaa:

Millaisia kypäriä teillä on käytössä?
Miten usein vaihdatte kypäränne?
Mikä on maksimihinta, jonka sinä maksaisit kypärästä?
Voiko kypärä mielestäsi olla 750€ arvoinen?


Kommentit

 1. Mulla on myös edessä kypärän vaihto. Nykyinen kypärä päässä en ole pudonnut kertaakaan, mutta onhan se jo viisi vuotta vanha ja turvamääräyksetkin ovat välissä muuttuneet. Haluaisin tukevan kypärän, joka tuntuu siltä, että se todella suojaa tippumistilanteessa. Nykyinen kypäräni tuntuu vähän turvattomalta. :D
  Tällä hetkellä asetan kypärän ehdottomaksi maksimihinnaksi 250e, sillä enempää ei ole varaa maksaa. Olen katsonut tuota Back on Trackin EQ3 -kypärää ja se vaikuttaa kivalta. Samshield miellyttäisi myös ulkonäöllisesti, mutta hinta menee vähän yli budjetin.

  750e kypärästä on taas aivan liikaa. Näissä kypärissä uskon sen merkin ja ulkonäön/materiaalin maksavan, sillä turvallinen kypärä on saatava halvemmalla. Jää myös mietityttämään, mennäänkö näissä markkinoiden kalleimmissa kypärissä ulkonäkö vai turvallisuus edellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä juuri.. Helppoahan se on, jos on oikeasti varaa tai sponsoreita kalliin kypärän hankintaan. Ja onhan nuo hienoja, ei sitä käy kieltäminen.

   Mulla kans vähän aina jännittää jos hevonen on kovin vireä ja nykyinen kypärä päässä. Varmasti se vielä jotain suojaa, mutta olisi se vaihto varmasti ihan fiksu idea :D

   Poista
 2. Erittäin hyvä postaus! Vaikka mun nykyinen kypärä ei ihan halvimmasta päästä ollutkaan (n. 200€), niin se on jo kanssa tosi monta vuotta vanha. En edes muista, mutta ainakin neljä? Ja sillä on tiputti useita kertoja, kiitos heppani lentävän peräpään ;).

  Kypärän hankintaa olen tässä jo tovin pohtinut, uusien standardien tulonkin takia. Ei vaan tahdo saada aikaiseksi, hevosen ostoslista menee aina oman turvallisuuden edelle. Hullua, kun sen näin ajattelee. Ja valinnan vaikeus tosiaan, kun haluaisi sitten kerralla hyvin istuvan ja hyvännäköisenkin, mutta ei maksaa siitä itseään kipeäksi. 750 € on ihan älytön hinta, enkä usko että siinä turvallisuus on sen parempi kun 100 euron kypärässäkään. Ulkonäkö ja merkki maksaa, niinkuin kaikessa muussakin. Mun budjetti kypärälle on varmaan se n. 200-300€, bot kypärää olen miettinyt itsekin. Täytyy miettiä ensin se minkä haluaisi ja metsästää sitten hyviä tarjouksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri! Ulkonäöllä ja merkillä tuntuu olevan ihan järkyttävän suuri vaikutus ihmisten päätöksentekoon tällaisissakin asioissa. Vaikka tietysti itsekin haluaa hyvännäköisen kypärän, niin en silti rupeaisi maksamaan satoja euroja ekstraa joidenkin koristeiden takia. Nykyiseenkin kypärään liimasin itse timantteja koristeeksi :D

   Olen myös sitä pohtinut, että miten tällaisten kalliiden kypärien omistajat vaihtavat kypärää? Toki niillehän on valmistajan puolesta jotain vaihto-oikeuksia jos kypärä hajoaa, mutta lähettääkö tällaisten kypärien omistajat sitten jokaisen kolhun jälkeen kypärän korjaukseen/vaihtoon? Jostain kun on jäänyt itsellekin mieleen se sääntö että kypärä tulisi vaihtaa joka putoamisen jälkeen jos pää on ottanut osumaa..

   Poista
 3. Hyvä postaus! Itse juuri päivitin kypäräni CO YR8 kypärään ja en voi muutakun suositella!! Ja hintaa oli noin 150€. Käytin aikaisemmin kanssa Horzen perus 50-60€ maksavia perusmalleja, mutta tämän jälkeen aijon aivan varmasti panostaa hieman laadukkaampaan kypärään, kun seuraavan kerran uuden kypärän ostohetki tulee ajankohtaiseksi. Mutta eniten mitä maksaisin kypärästä olisi varmaan siinä 300€ paikkeilla. Ikinä yli 500€ en maksaisi ja tuo yli 700€ tuntuu jo aika kohtuuttomalta. Ja kypärän vaihdan ehkä vähintään 3-4 v välein, riippuen tietysti onko se saanut osumia tippuessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kans tuon BOTin ohella miettinyt CO:ta, pitääpä kurkata jos löytäisi jostain tarjouksesta tms! Nuo Horzen ym. perusmallit alkaa oikeasti jo vähän tympiä, kun ne painaa aina jostain vaikka olisi muka miten sopivaa kokoa..

   Poista
 4. Ja eikös jotkut Kask (?) merkkiset kypärät maksa helposti yli 1000€?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, just katsoin jostain Equitaren tms. sivuilta että esim. KEP Italia -kypärät pyörii siellä 800€ hujakoilla ja menee vielä reilusti yli.. :D En vaan enää Horzen valikoimasta järkytyttyäni uskaltanut lähteä enempää tutkimaan

   Poista
 5. Mulla on käytössä CO AYR8 leatherlook tuunattuna ja Samshield Premium, sekä varakypäränä GPA Classic. Ehdottomasti ovat hintansa arvoisia ja uskon että kypärä voi maksaa sen 750€, sillä siinä hinnassa kyse on lähinnä siitä millaiset materiaalit valitsee ja ihminen on tunnetusti pinnallinen olento. Henkilökohtainen maksimihinta pyörii siinä 500 ja 600 euron välillä, mutta esim. oma Samshieldini on korjattu kolmesti eli jos otetaan huomioon vakuutuksesta saadut korvaukset, olen saanut teoriassa neljä kypärää yhden hinnalla.

  Halpaa kypärää en osta. Piste. Päätös syntyi, kun tippumistilanteessa hevonen potkaisi päähän ja Samshield meni kolmeen osaan, mutta itse selvisin muutaman tunnin lievällä päänsäryllä. Vaikka halvempikin kypärä pääsee samoista standardeista läpi, täytyy muistaa että standardi on se vähimmäisvaatimus kypärän suojaavuudelle, ja kalliimmat yleensä ylittävät ne siinä missä halvemmat täyttävät ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä juuri, standarditkin voi täyttää eri tavoin. Tuon 400-500€ kypärästä ymmärrän vielä jotenkin vielä juurikin näillä standardientäyttöperusteilla, mutta ymmärrys ei riitä siihen samasta kypärästä ollaan valmiita maksamaan - tai viitsitään edes pyytää - satoja euroja enemmän vain siksi, että koristeet ovat hieman erilaiset. Itsekin haaveilen oikeasta laatukypärästä, mutta valitettavasti rahoja sellaisiin ei nyhjäistä ihan mistä vaan. Kypärien hinnat on kuitenkin nousseet ihan järkyttävästi viime vuosina.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! :)